…jezdit se dá jen někde

Cyklostezka nás zklamala…

 

Na několik podnětů týkajících se stavu cest, po kterých vede vyznačená cyklotrasa Volyňka, jsme zareagovali tím, že jsme si ji sami projeli – a vyfotili. Průzkumnou cestu podnikl a snímky pořídil fotograf www.sumava.eu Zdeněk Formánek.

cyklotrasa 1

cyklotrasa 12

 

 

Protože stav komunikací cyklotrasy je opravdu místy tristní a pro děti na malých kolech, případně pro nezkušené cyklisty (ale velmi často i pro zkušené) je vskutku téměř nesjízdná, ptáme se na MÚ Vimperk, Lenky Švecové z odboru školství, kultury a cestovního ruchu, jestli se město pustí i do úpravy cest. Projekt cyklotrasy Volyňka, který realizovalo město Vimperk, byl totiž postaven na PROZNAČENÍ trasy, nikoliv na úpravě a opravě cest. To by, případně, bylo následnou investicí nejen města Vimperk, ale podílet by se na ní mohly i obce na cyklotrase. V plánu to zřejmě výhledově je – byla by totiž škoda nepokusit se o vylepšení nabídky sportovcům, turistům i obyvatelům oblasti, prostřednictvím využití právě této trasy.

 

cyklotrasa 6

 

 

Lenka Švecová:

Aby nedošlo k mýlce ohledně toho, co vlastně bylo cílem projektu – od samého počátku se jedná pouze o cyklotrasu, tzn. že trasa je pro cyklisty vyznačena po stávajících komunikacích nebo cestách (lesních, polních). Z toho tedy vyplývá, že předmětem tohoto projektu bylo pouze liniové proznačení této trasy a vybudování doprovodného mobiliáře.

O neutěšeném stavu cest víme. Jejich obnovu, opravy, bychom řešili v případě, že bychom budovali novou cyklostezku, avšak jedním ze zásadních problémů je, že je na této trase veliký počet vlastníků pozemků, jichž by se realizace dotkla.

Finančně by se jednalo o velmi náročný projekt – šlo by o částku v řádech desítkách milionů. Pro město Vimperk, potažmo obce Bohumilice a Čkyně, by bylo ideální realizovat trasu v souladu s vyhledávací studií, v níž jsou vytipovány pozemky pro vedení cyklostezky podél toku Volyňky. Pozemky ale bude nezbytné získat do majetku města, případně obou uvedených obcí. Vimperk již v letošním roce započal s výkupem pozemků podél toku Volyňky.“

 

 

Můžeme tedy doufat, že i na projekt výstavby nové cyklostezky malebnou krajinou kolem Volyňky brzy dojde a městu se podaří zajistit peníze na jeho realizaci.

-as-

 

{gallery}vimperk/2014/08_srpen/cyklostezka_volynka/{/gallery}