Pierre de Coubertin by jásal

A nejen on – jako pedagog by jistě uvítal snahu rodičů o  vštípení zdravého způsobu života dětem, jako zakladatel moderních olympijských her by pak ocenil vytrvalost mladých závodníků, kteří navzdory dešti absolvovali letošní prachatickou 2. MINI GP.  A stejně tak řada přihlížejících, křetí se na druhý ročník závodu odrážedel přišli podívat a fandit.

 

Komentář k letošnímu ročníku poskytla Mgr Jitka Kotrbová, PR manažer Portus Prachatice, o. p. s. hlavního pořadatele závodů.

minigp 038

 

Prachatičáci opět dokázali, že nejsou z cukru – i přes nepřízeň počasí 2. ročník MINI GP Prachatice úspěšnější než loňský ročník

Závodu odrážedel na prachatickém dopravním hřišti u koupaliště Hulák se zúčastnila padesátka soutěžících ve věku od dvou do deseti let za vydatné podpory rodinných příslušníků i náhodných návštěvníků.

Ačkoliv předpověď počasí slibovala poklidné páteční odpoledne a podvečer s jasnou oblohou beze srážek, v okamžik O se přihnal mrak s dávkou vláhy, za kterou by jistě kterýkoliv zahrádkář v letošním červenci upsal duši ďáblu.

K radosti velkých i malých organizátoři spolehli na otužilost a dobrou vůli všech, kteří na dopravní hřiště u koupaliště Hulák dorazili, a závod pro nepřízeň počasí neodvolali.

minigp 040

Na start tak mohla vyrazit padesátka malých závodníků ve věku od 2 do 10 let. Por. Bc. Martina Joklová společně s dalšími zástupci Policie České republiky nejprve zkontrolovala každý závodní stroj, včetně nezbytné helmy. Policisté rodičům poradili, jak co nejlépe své ratolesti vybavit pro bezpečný pohyb v běžném městském provozu. Potvrzení o způsobilosti jezdce a jeho odrážedla dosvědčila speciální známka o provedené technické kontrole.

Na startovní čáru se řadili závodníci dle věkových kategorií (I. děti do 4 let, II. děti od 4 do 6 let, III. od 7 do 10 let), někdo překypoval elánem a vyrazil na trať ještě před odmávnutím startovního praporu, někdo si čekání krátil zpěvem, někdo raději pozoroval mráčky na obloze a celý závod pojal ležérním způsobem. Všichni však bedlivě sledovali předjezdkyni Terezku, hlavní organizátorku MINI GP, která každou závodní skupinu provedla na koloběžce od startu k cíli.

Role startérky se vynikajícím způsobem zhostila Lenka Habásková z Městské policie Prachatice.

Deštivé počasí si pohrálo nejen s náročností tratě, ale i s technikou, která chvílemi potrápila moderátora závodu Petra Šmída, ředitele Portus Prachatice, o.p.s.

Sportovní duch, který by potěšil i Pierra de Coubertina, provázel celý průběh závodu – sportovní nasazení ve spojení s ohleduplností, kdy při pádu jezdce na startu ostatní vyčkali, aby pak mohli společně pokračovat na trati, zapůjčení závodního stroje soupeři, který byl vybaven nevyhovujícím vozidlem. Pravda, došlo i na pár slziček z nezdaru, ty však brzy oschnuly, pravá medaile za účast čekala na každého závodníka.

Stupínky vítězů a věcné dary od organizátorů a sponzorů závodu byly odměnou ale přece jen pro ty nejrychlejší v každé kategorii. Své minuty slávy si mnozí užívali i přes stále sílící déšť.

 

minigp 041

I když počasí nebylo závodu moc nakloněno, loučili se někteří závodníci s tratí neradi i po skončení závodu, ve skákacích hradech bylo možno vybít nadbytek energie, kterou závodníci i fanoušci doplňovali ve stánku s domácími specialitami připravenými maminkami z RC Sluníčko s láskou a v duchu zdravé výživy (kdo by odolal domácí šťávě z čerstvých malin s mátou, celozrnnému pečivu – malinovým koláčkům, kakaovo-tvarohovým muffinům, makovému věnci, lahodné cuketové pizze a především kakaovým autíčkům!)

 

minigp 042

Letošní ročník potvrdil, že ambice vytvořit společně s Městem Prachatice ze závodu odrážedel tradiční sportovně zábavnou akci pro děti i dospělé, není nijak nadnesená.

 

Ať žije MINI GP Prachatice 3!

 

{gallery}prachatice/2014/09_zari/minigp/{/gallery}

KOMPLETNÍ FOTOGALERII Z LETOŠNÍHO ROČNÍKU NAJDETE ZDE

 

—————————————————————————————————————————————————————————-

Rodinné centrum Sluníčko je jedním ze šesti zařízení obecně prospěšné společnosti Portus Prachatice, o.p.s. a jak už z jeho názvu vyplývá, věnuje se hlavně rodinám s malými dětmi ve věku od 0 do 6 let.

Sídlí, stejně jako ostatní zařízení Portusu, v domě č.p. 14 na Velkém náměstí v Prachaticích. Svým klientům nabízí volnočasové a vzdělávací aktivity, miniškolku a MimiCafé, prázdninové příměstské tábory, narozeninovou párty a mnoho dalšího. Od 1. října 2014 bude v rámci grantu poskytnutého z Norských fondů spuštěn projekt „Práce a děti pod jednou střechou“ který se podle slov realizátorky RC Sluníčko a hlavního projektové koordinátorky Mgr. Terezy Ksandrové zaměřuje na ženy vracející se na trh práce po rodičovské dovolené, které marně hledají pracovní uplatnění, protože pečují o malé děti. Mnohé z nich chtějí podnikat, ale nemají k tomu dostatek informací a podpory z okolí. Proto vytvoříme coworkingové centrum, zaměříme se na podporu žen v zahájení podnikatelské činnosti, nabídneme jim odborné vzdělávání a zároveň plnohodnotnou péči o jejich děti, pomůžeme jim najít adekvátní pracovní uplatnění, které lze skloubit s péčí o děti. Současně se zaměříme na propagaci a zvyšování povědomí zaměstnavatelů o formách a výhodách utváření flexibilních forem práce pro tuto cílovou skupinu, což bude výsledkem posílené spolupráce mezi vzdělávacími institucemi, firmami, samosprávou a NNO. Tuto aktivitu bude doprovázet informační kampaň, která bude medializovat cíle a výstupy projektu v celém jeho rozsahu a dále vytvoření a distribuce tištěných materiálů na téma rovnosti žen a mužů.“

RC Sluníčko je zařazeno do Sítě mateřských center.