SDS v Kořeni, aneb velká bitva o Mineroot!

Nebylo prakticky možné si nevšimnout, že pětice vedoucích pojala letošní soustředění v Kořeni opět o něco šťavnatěji než jindy. Náš vedoucovský tým se dočkal po dvou letech obměny a krom klasických členů pana Humra a Lenky na druhou se ansámbl vůdců rozrostl o Čendu a Terku Kolaříkovou. Už rokování v hudebce přineslo do našeho uskupení nový vítr. A opět se ukázalo, že výběr nových vedoucích byl tahem přímo Šalamounským. Na schůzích nebyla nouze o emoce všeho druhu, ale když Lenka mrštila po Čendovi klavírem a Tomáš Nový začal vyhrožovat protestní týdenní abstinencí, věděl jsem, že je čas odjet do Kořene. Všechny předtáborové spory byly zameteny a Mineroot mohl vypuknout naplno!

                               soustredeni046  soustredeni049  soustredeni052

První večer tábora se nesl ve znamení představení vládců a rozložení sil. Mapa Minerootu byla umístěna na kulečník a všechna políčka očekávala příchod nových pánů a vojevůdců. Tomuto slavnostnímu aktu jsem bohužel nebyl přítomen, jelikož jsem se v ten samý den pokoušel přesvědčit osazenstvo festivalu Šumava Rocks, že hudba Strýčkovy zahrádky stojí za poslech i zamyšlení. Jestli si z toho velevážené publikum něco vzalo, ví nejlíp jen ono samo. Skutečnost, že mám k dispozici „Jégra“ a pivko zdarma, tyto myšlenky brzy zahnala do mlžných končin. Následující den už jsem ovšem šlapal po důvěrně známém táborovém trávníku a přihlížel prvnímu slavnostnímu klání. Sportovní soutěže připravené vedoucími, byly více či méně sadistické, ale svůj účel splnily přesvědčivě. Večerní program se odehrál ve zkušebně, kde jednotlivá vojska představila své vlajky a bojové tance. Nebyla nouze o válečné pokřiky, smyslné vlnění a všeobecnou snahu o úspěch. Při představování vojska šejka Abdullaha lezly některým přítomným mladíkům oči z důlků. Jestli to bylo způsobeno ladnými pohyby dívek, které se do role arabských tanečnic vžily vskutku přesvědčivě, nebo Zdeňkovým fešně upraveným vousem se zřejmě nedozvíme. V každém případě zaujala po prvním dni bojů Abdullahova armáda pozici nejmocnější říše Minerootu a boje se rozhořely naplno.

 

Každý den měli schopní vojevůdci připravený program, který prověřil sílu jejich vojska. A nutno říci, že tyto soutěže děti skutečně bavily. Velkou atrakcí se stal koncert písničkáře Pavla Helana, který k nám dojel z Brna za pakatel, aby nám daroval poctivý dvouhodinový koncert a seznámil nás se svým pohledem na svět. Naučil nás spoustu fíglů a blbinek, které jsme později využívali ke zpestření tábora, a které někteří z nás sprostě využijí pro učitelskou praxi. Osobitý písničkář se nechal strhnout atmosférou tábora a nekompromisně dráždil naše bránice salvami smíchu. Písně o zahrádce či zubařce byly ukázkou specifického smyslu pro humor, slovní lehkosti a textové obratnosti. Díky za každého hudebníka, který se na scéně neohání krávovinami. Poté co zazněla večerka v podání Pavla Helana a kolegy trumpetisty, kterého přivezl s sebou, jsme se odebrali vstřebávat dojmy a pojmy ze skvělého koncertu. Pavla jsme si tak oblíbili, že jsme zosnovali plán na jeho další využití. „Tak skvělý hudebník musí mít obratné prsty!“ prohlásila kuchařka Panská a než bys řekl švec, náš slavný hudebník strouhal brambory v kuchyni.

 

Hry pro vedoucí jsou každoroční součástí programu. Je to logické, neboť si vedoucí chtějí odpočinout od programu a nechat si volný večer na sdílení prožitků. Zvláštní je, že v tyto dny chodíme spát později než obvykle. Nechme polemik a pojďme se podívat na vroubek nápaditosti našich svěřenců. Sadisticky zvrhlé soutěže nemají obdoby a mnohým z nás vyvstává husí kůže. Za dny útrap a strádání se naši svěřenci mstí svým vůdcům tím nejokázalejším způsobem. Kuřáci jsou zděšeni vytrvalostní tratí a během mezi chatkami. Muži jsou lynčováni děvčaty v chatě číslo 11, která je nekompromisně donutila plést copy na čas a červený tým bičuje ostatní vedoucí zákeřným otázkami typu: kdy se narodil Jaroslav Tatoušek a Lenka Petříková. Mnohé z vás jistě překvapí, že vedoucími tohoto týmu jsou Jaroslav Tatoušek a Lenka Petříková. Ovšem poté, co jsem donucen zpívat jakousi přiblblou píseň od Rihanny, vzdávám se veškeré diskrétnosti a celý výstup nekompromisně paroduji! Muka soutěží pro vedoucí však naštěstí končí úderem zvonu. Pepča svolal zkoušku. Nejvyšší z nás opět projevil své milosrdenství a zachránil naše bídné životy. Sláva jemu. A Andrejce samozřejmě taky.

 

Nebudu se rozepisovat o všech soutěžích, které jsme provozovali. Namátkou jen pevnost Rootyard… a to je asi tak všechno.

Naše skutečné fyzické schopnosti byly prověřeny pochodem na rozhlednu. Tam jsme vyfotili oddílová „selfíčka“ a rozhodli se vrátit do tábora. Některé děti namítaly, že se chtějí podívat do Plané a když po nás Zuzka Navrátilová protestně plivla slinu, rozhodli jsme se nedráždit hada bosou nohou a do Plané jsme se skutečně vydali. Cesta zpátky byla ovšem komplikovanější. Autobusy byly příliš malé na to, aby pojaly takovou skupinu darmožroutů, jako jsme my. Dvě skupiny se proto vydaly autobusy a zbytek byl nucen dojít pěšky. To nám poskytlo taktickou výhodu natáhnout v táboře brka. Pěší skupina se sice oháněla selfíčky a řečmi o skvělé procházce, ale naše odpočatá těla věděla své. A jejich uštvané výrazy taky.

 

Bobřík se letos dočkal vylepšení. Děti obdržely sluchátka a šátek přes oči a po provaze se vydaly na stezku odvahy. Cestu jim zpříjemňoval hlas démona a temná hudba, která vyvolávala pozitivní očekávání další cesty. K našemu překvapení se z bobříka vrátily všechny děti a my mohli oslavovat obrovský úspěch. A tandem Tomko a Tomko objevil souhvězdí Malý a Velký Tomko, které je patronem osvícených.

 

Co říci závěrem? Celotáborovou soutěž zakončila úspěšná muslimská expanze a ani tvrdošíjní křesťané v čele s Žižkou nedokázali zabránit šejku Abdullahovi, aby se stal nejmocnějším panovníkem Minerootu. Když nad tím zpětně přemýšlím, byl Abdullah v čele celý tábor a na jeho pozici jej nikdo neohrozil.

 

Díky celému týmu za skvělou práci. Díky sbormistrům za poctivé sbormistrování. Díky kuchařkám za vynikající jídla. Nezbývá než doufat, že se příští rok zase sejdeme. A to je asi tak vše.

 

Tomáš Kotal čili pan Humr a šejk Abdullah jako jedna osoba (zkrátka něco jako Nescafe 3 v 1)

 

 

Místo slov: CO SE TAM VLASTNĚ DĚLO???

Představení “vedoucovského” týmu, které proběhlo první večer: https://www.youtube.com/watch?v=h43iCXdjP9Y&index=1&list=PLdA2lwZmYKXgE-ZfCEAe3iCwkXxCJwVWk

 

Koncert a workshop písničkáře Pavla Helana: https://www.youtube.com/watch?v=x0bnfAJlwSk&index=2&list=PLdA2lwZmYKXgE-ZfCEAe3iCwkXxCJwVWk

 

Video natočené odcházejícími zpěváky: https://www.youtube.com/watch?v=cA-XMTPxn7U

 

 
 

Celkový sestřih z tábora: https://www.youtube.com/watch?v=x8ldjE4XXRE&index=1&list=UU3xuqzoLjmwnLy6L7vQ_QFw

 

 

3. a 4. října slaví SDS 45 let vzniku!

Krom jiného se k oslavám výročí vztahuje i výstava v Tradičním KlOUbu

věnovaná SDS. O dalších akcích budeme informovat!