Nehoda autobusu prověřila záchranáře

                     bezpečná šumava 2014- p.kavale 17 bezpečná šumava 2014- p.kavale 3

Na Slunečné u Prášil proběhl další ročník BEZPEČNÉ ŠUMAVY a nejen pro zúčastněné záchranáře stál za to. Až příliš drsně realisticky vyhlížející nehoda autobusu a ososbního auta prověřila připravenost Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava, jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, nechyběl vrtulník letecké záchranné služby Sokol, zdravotnická záchranka, Policie ČR, kynologové se svými čtyřnohými pomocníky. Všechny složky integrovaného záchranného systému se znovu sešly na Šumavě, aby v náročném terénu (i počasí) prověřili svou připravenost na zásahy v nepřístupných oblastech, při hromadných nehodách, v extrémních podmínkách.

 bezpečná šumava 2014- p.kavale 5

 

bezpečná šumava 2014- p.kavale 11

 

bezpečná šumava 2014- p.kavale 13

Kromě ‘standardních’ zásahů potvrdili záchranáři svou připravenost na práce ve výškách (záchrana osob z Poledníku), připraveny byly i doprovodné akce pro přihlížející malé a velké diváky. Možná jen málokdo si uvědomuje skutečný dosah takových cvičení – i když nejde o “ostrý” zásah, je nazkoušení absolutní souhry, od komunikace, přes transport, po odborné znalosti, právě v takovém terénu, jakým je Šumava, naprosto nezbytnou součást příprav pro bezchybné, profesionálně zajištěné zásahy.

                      bezpečná šumava 2014- p.kavale 1  bezpečná šumava 2014- p.kavale 2

bezpečná šumava 2014- p.kavale 4  bezpečná šumava 2014- p.kavale 8  bezpečná šumava 2014- p.kavale 10

To, že je Šumava a její návštěvníci bezpečná, pod dohledem právě takových záchranářů kteří se sešli v sobotu u Prášil, potvrdili všichni beze zbytku. Akce se letos zúčastnili mezi ‘hostujícími záchranáři’ například privátní záchranná služba Trans Hospital z Řevnic se speciální technikou a záchranáři z Německa, informační stánek tu měla také Asociace dobrovolných záchranářů ČR.

 

bezpečná šumava 2014- p.kavale 9  bezpečná šumava 2014- p.kavale 16  bezpečná šumava 2014- p.kavale 19

 

 

Foto pro sumava.eu  Pavel KAVALE a Martin KRAMER

 

 Fotografie Martina KRAMERA “Bezpečná Šumava 2014 – zásah od A do Z ” najdete v samostatné fotogalerii ZDE.