policie

Shrnutí policejní práce

Přinášíme vám trestné činy, které museli vyřešit policisté na Prachaticku ve dnech 19.-14. září:

 

 

19.9.

Prachatičtí kriminalisté vyšetřují dva závažné případy loupežného přepadení a krádeže, které způsobil svým protiprávním jednáním jeden podezřelý muž ze Strakonicka. Minulý týden vstoupil do prodejny a předstíral svůj zájem o vystavené zboží. Pak využil okamžiku, vběhl do prostoru pokladny, kde bránil prodavači zavřít zásuvku. Následně vytáhnul několik bankovek a dal se na útěk.  Obsluha prodejny se mu postavila ke dveřím a bránila k odchodu z objektu, na což lupič reagoval agresivně a ochranu prodejny odhodil bokem na složený prodejní materiál. Kriminalisté vyšetřováním tohoto případu a následným zadržením uvedeného muže zjistili, že má na svědomí krádež na počátku tohoto měsíce, kdy v jedné z místních heren odcizil volně položenou kasírtašku s finanční hotovostí.

 

 

19.9.

Podvodné jednání vyšetřují policisté obvodního oddělení Vimperk. 45 letý muž z Plzeňského kraje, se protiprávního jednání dopustil tím, že si sjednal přes nebankovní společnost poskytnutí úvěru v řádech tisíců korun. Ve smlouvě však uvedl nepravdivé údaje, kdy se vydával za jinou osobu. Společnost jej po dohodnutém termínu splátky několikrát upomínala, na což však nereagoval a peníze nevrátil. Proto se zástupce společnosti obrátil na policisty. Ti věc řádně prošetřili a shledali důvody zahájení trestního stíhání.

 

 

16.9.

Mladou ženu (23 let), která má zákaz pobytu na území několika měst, tentokrát kontrolovali vimperští policisté. I zde jí policisté prokázali porušení zákazu, vydaného rozhodnutím krajského soudu. Ve věci proto zahájili úkony zkráceného přípravného řízení pro přečin Maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Do dvou týdnů opět žena stane před soudcem příslušného okresního soudu.

 

 

16.9.

Netoličtí policisté vyšetřují krádež motorové nafty z palivových nádrží šesti strojů. Dosud neznámý pachatel v době od pátku do pondělí vnikl do areálu jedné místní firmy a následně poškodil víka nádrží. Z různých nákladních vozidel a traktorů odčerpal víc jak 200 litrů motorové nafty, kdy provozovateli způsobil škodu přesahující 10 400 korun.

 

 

15.9.

Prachatičtí policisté vyšetřují krádež několika lahví drahého vína a kubánských doutníků. Dosud neznámý pachatel z pátku na sobotu, za použití násilí vnikl do místní kavárny, kde odcizil 20 lahví a více jak dvě desítky luxusních kubánských doutníků. Způsobená škoda byla majitelem vyčíslena na bezmála 57 000 korun.

 

 

14.9.

Prachatičtí policisté zahájili úkony zkráceného přípravného řízení ve věci krádeže věcí z motorového vozidla. Ve čtvrtek nad ránem se do zaparkovaného osobního vozidla tovární značky škoda Octavia vloupal 57 letý muž z Ústeckého kraje, kde zcizil GPS navigaci a různé písemnosti. Policisté ho následně zadrželi a převezli na obvodní oddělení. Zde šetřením zjistili, že byl v posledních třech letech trestán za obdobný skutek na území členských států Evropské unie.

 

 

14.9.

Prachatičtí kriminalisté pátrají po pachateli závažného zločinu loupeže. V pátek odpoledne navštívil pachatel jako běžný zákazník prodejnu krmiva a chovatelských potřeb ve Vimperku. Chvíli si jako vybíral zboží a pak se před očima prodavačky vrhl na pokladnu. Podařilo se mu ji otevřít a odcizil papírové bankovky. Mladá prodavačka pokladnu bránila a tak ji pachatel odhodil stranou. Když chtěl s kořistí utéci z prodejny nebojácná žena se mu ještě pokusila zablokovat dveře, ale srazil ji na zem, na položené zboží. Z prodejny pak utekl směrem ke křižovatce s ulicí Nerudova. Kriminalisté a policisté po pachateli pátrají.

 

(pcr)