Gabretág – odpoledne her a soutěží s hartmanickými skauty

tabor

Po šesti letech se obyvatelům Hartmanic a především dětem představí místní skautský oddíl Gabrety. Pro děti bude v sobotu 27. září 2014 od 14 do 16 hodin připraveno plno soutěží a her v areálu fotbalového hřiště v Hartmanicích. Soutěže budou sestaveny do pásma, které budou muset děti projít a splnit všechny úkoly co nejlépe. Zároveň se tak i něco dozvědí a možná i mnohému přiučí.

Pro rodiče bude k dispozici stan, kde se budou moci informovat o místním oddílu skautů, kdy a kde se konají schůzky a například i to, jak probíhají letní tábory. Zároveň bude k nahlédnutí kronika oddílu a k důkladnému pročtení takzvané táborové relikvie – komiksy a písničky.

splh

Cílem akce je prezentovat činnost místního skautského oddílu rodičům, oslovit co nejvíce dětí v obci, zpříjemnit jim sobotní odpoledne a získat je pro skauting.

Počet skautů a skautek v České republice letos přeskočil hranici 50 tisíc. Skauti s 50 439 členy potvrzují své postavení největšího výchovného hnutí u nás. Skautský oddíl Gabrety působí v Hartmanicích téměř 25 let – od jara roku 1990. Patří do skautského střediska Vydří stopa Sušice a je největším oddílem střediska. V současné době má přibližně 30 členů (chlapců i dívek) v různých věkových kategoriích. Nejmladší členové jsou světlušky a vlčata, starší skautky a skauti. Dětem se plně věnují kvalifikovaní vedoucí, kteří prošli dvěma koly vůdcovských zkoušek, které jsou zaměřeny například na pedagogiku, psychologii, ekonomiku, ekologii, právo, zdravovědu a skautské vědomosti v oblasti táboření, myšlenkových základech a historii skautingu. Své znalosti a dovednosti pak předávají dětem v průběhu školního roku na pravidelných schůzkách a na výpravách a tradičních akcích. Schůzky v Hartmanicích jsou pravidelně v pátek od 16 hod., většinou trvají hodinu a půl a podle počasí probíhají buď venku v přírodě nebo na hřišti anebo v klubovně, která se nachází v zadním traktu místní mateřské školy.

turnaj

Hartmanický skautský oddíl se již léta věnuje i charitě (spolupracuje při Tříkrálové sbírce s Charitou ČR a zapojuje se do sbírky Pomozte dětem) a obecně prospěšným pracím jako je například ekologicky zaměřená činnost při tzv. „Úklidu Šumavy“ (oddíl si vybere libovolnou turistickou trasu, kterou zbaví odpadků a nečistot). Před Vánoci šíří skauti betlémské světlo a můžete je v Hartmanicích vidět s lucerničkami, ve kterých září plamínek dovezený přímo z Betléma.

Na nejvyšším postu na žebříčku oblíbenosti jsou u členů oddílu jednoznačně letní tábory, které se konají každoročně většinou v červenci po dobu 9 či 12 dnů nedaleko Petrovic u Sušice. Zde se učí děti samostatnosti, fungování v kolektivu a v praxi si vyzkouší spoustu dovedností jako je vaření, práce se dřevem, orientace v přírodě, práce s mapou a buzolou, práce s nářadím, budování táborových staveb, výtvarné a rukodělné práce, šifrování, uzlování a mnohé další.

teepee

Pokud vás zajímá více ze života oddílu hartmanických skautů, navštivte webové stránky www.skaut-hartmanice.cz (nebo zavítejte na oficiální stránky Junáka – svazu skautů a skautek ČR: www.skaut.cz) anebo přijďte osobně na Gabretág!

 

 Petra Divišová – vedoucí oddílu

 

Foto: Gabrety