Strana zelených

 

 

PROGRAM STRANY ZELENÝCH VE VIMPERKU

 

My chceme změnu na rozdíl od ostatních stran, které o změně pouze mluví a bojí se nepopulárních kroků vůči svým kamarádům!!!

 

1) Kontrolovat a vymáhat po firmách záruky.

Město Vimperk nezodpovědnou politikou za 16 let přišlo po záruční době o cca 50 milionů!!!

a) Budova městského kina byla kompletně zrekonstruována v roce 1998 za cca 18 mil. Kč. Už v době záruky se začala rozpadat krytina, opadávala dlažba kolem fasády, praskal komín z nových šamotových cihel, atd. V záruční době na to již upozorňoval pan Wölfl, ale nebyl nikdy vyslyšen. Dnes po záruce se opravuje z našich peněz kompletně nová střecha; měděné okapy, které mají životnost 100 let, se vyměňují za plechové, komín, únikové schodiště, dlažba, atd. za cca 4 mil. Kč. Příští rok se bude v tom pokračovat.

b) V ulici 1. Máje bylo kompletně opravené potrubí před 14 lety. Po záruce se zjistilo, že je prasklé. Výměna bude stát cca 20 mil. Kč.

c) Můžeme vidět propadlé chodníky ve městě, v ulici Nad Stadiónem (stáří cca 2 roky), u nemocnice (stáří cca 9 let), atd.

Dnes za to nikdo nenese zodpovědnost.

d) Pokud stavební firma nedodrží termín, městský úřad ho „rád“ prodlouží, aniž by vymáhal penále. Když je to naopak, platí se penále z našich peněz. Např. v Hrabicích zaplatilo „město“ 5 dní po termínu penále 180 tis. Kč. Podle města prý zato nikdo nemůže, atd…

 

 2) Snížit počet úředníků ve městě na samosprávě o cca 10 %.

Podle oficiálních stránek města Vimperka pracuje městský úředník pouze 33,5 hodin týdně a  5 hodin má oběd. Ostatní města jako např. Sušice, Soběslav, České Budějovice, Tábor, Písek, atd. mají oficiální pracovní dobu 40 hodin + 2,5 hodin oběd. To dělá za rok o 338 hodin více!!!

Náklady na 1 městského úředníka činí cca 600 tis. Kč. Podle statistických údajů připadá ve Vimperku na 1 úředníka cca 200 lidí, v jiných městech je to cca 300 lidí.  Není to nic proti konkrétním úředníkům, ale je to špatný systém.

 

3) Zefektivnit městské služby.

Dnes se vydávají peněžní prostředky na městskou zeleň paušálně a občané nemají možnost ovlivnit rozsah a kvalitu sečení. Proto chceme předložit konkrétní mapu sečení zeleně a zadávat práci úkolem (spousta ploch nebyla nikdy sečena, ale jsou naúčtována, např. Pravětín, Cejslice, Hrabice a okolí Vimperka).

Zlepšit vzhled zeleně ve městě (lépe ostříhané živé ploty, keře, více živých květin a stromů).

 

4) Za ušetřené prostředky v bodě 1, 2, 3:

a) Dát lidem práci s přidanou hodnotou.

b) Vybudovat nové chodníky na starém sídlišti, v ulici Palackého, Smetanova (stáří 50 let) a povrchy vozovek ve městě.

c) Vybudovat bezbariérové přístupy na veřejných místech, např. na poliklinice, na městském úřadě, atd.

d) Další investice, které vyjdou z podnětů lidí.

 

5) Digitalizovat kino v kulturním středisku.

Více kulturních akcí v kině, pestřejší nabídka.

 

6) Vytvořit průmyslovou zónu pro potencionální investory, která dodnes není.

 

7) Zlevnit stavební parcely v Hrabicích na 500 Kč za m2. Náklady na pořízení parcely byly nesmyslně nadhodnocené (stavební parcely v okolí ČB se pohybují také kolem 500 Kč za m2).

 

8) V městských bytech nezvyšovat nájem.

 

9) Nezvyšovat cenu za teplo a vodu ve městě, ale hledat co nejefektivnější způsob řešení novými technologiemi.

 

10) Rozdělovat spravedlivě peníze v oblasti sportu a kultury.

Nezvýhodňovat určité skupiny lidí.

 

11) Nejsme pro znovuzavedení heren!!!

Některé strany mají snahu je obnovit.

 

12) Budeme se snažit efektivně čerpat peníze z regionálních a evrop-ských fondů na vytvoření nových pracovních míst a na vybudování zbývajících 4 etap krytého bazénu, domova důchodců, sportovních hřišť, apod.

 

13) Samozřejmě podpoříme již schválené věci na toto volební období:

a) vybudování kruhového objezdu u Lidlu a na Fišerce, které bude platit Jihočeský kraj.

b) zateplení ZŠ Smetanova + výměna oken, schváleno z dotací.

 

14) Jako potencionální zastupitelé za stranu zelených chceme řešit problémy všech lidí a nejen problémy svých kamarádů. Chceme mít rovné podmínky pro všechny!!! Zastupitelé mají sloužit lidem a ne naopak.