Hradem netradičně s kastelánem

kastelan
Sám ‘hradní pán’ vás  provede  jedním z nejhezčích českých hradů. Svatováclavskou neděli doplní kromě oživené prohlídky i program pro děti na hradním nádvoří:

“Blíží se úplný konec turistické sezóny 2014, a proto jsme pro vás připravili poslední kulturní akci této sezóny při příležitosti svátku sv. Václava s několika zajímavostmi.

 

Také v neděli se můžete projít hradem s kastelánem (prohlídky od 11 hodin). Speciální prohlídky jsou pohledem do zákulisí hradu. Seznamí vás s tím, jak se v současné době udržují, rekonstruují a provozují středověké památky. Nahlédnete do vývoje památkové péče od jejích počátků v 19. století až do současnosti. Na konkrétních příkladech v areálu hradu uvidíte, jak se přístup k záchraně kulturního dědictví proměňoval a vyvíjel. Podíváte se i na místa, která jsou pro návštěvníky běžně nepřístupná, a uvidíte odtud na hrad z trochu jiné perspektivy, než jste zvyklí,” zve Zdeněk Svoboda, kastelán hradu Kašperk.

 

Oživená prohlídka Život na hradě

Kromě prohlídek s kastelánem je připraven také vylepšený okruh, novinka letošního roku, Život na hradě. V průběhu prohlídky se setkáte se třemi velmi neobvyklými průvodci, kteří vás svérázným způsobem uvedou do tajů historického bádání, představí některé možná neznámé detaily ze života našich předků, zasvětí do každodennosti středověkých lidí žijících na hradě a pomohou vám představit, jak to všechno mohlo asi vypadat před více než půl tisíciletím. To vše nenásilnou formou malého, ale opravdu malého kurzu kastelologie. Tedy způsobem sobě vlastním, to znamená s dávkou humoru, který by neměl chybět při žádné vědecké činnosti a samozřejmě s nadhledem, protože „Z Kašperku vidíte vše s nadhledem!“. Tento netradiční zážitek bude možné prožít v neděli  hned několikrát, a to v časech 11:30, 13:30 a 15:30 hodin.

 

Program pro děti na hradním nádvoří

Pochopitelně nesmíme zapomínat ani na naše nejmenší. Pro ně bude na hradním nádvoří připraven program plný her, soutěží i zajímavých informací. Pracovníci Informačního střediska a Střediska environmentální výchovy Národního parku Šumava v Kašperských Horách mají na hradním nádvoří připravenou celou řadu aktivit, při kterých se děti rozhodně nebudou nudit a ještě se k tomu něco dozvědí. Chybět samozřejmě nebude ani interaktivní prohlídka pro děti od 6 do 11 let „Staň se purkrabím nebo hradní paní“. Dětská prohlídka bude začínat ve 14:00.

A ještě mnohem víc…

Samozřejmě nebude chybět ani tolik oblíbená prohlídka Stavba hradu, která již několik sezon baví návštěvníky svým originálním pojetím a audiovizuální projekcí.

Na hradním nádvoří je jako vždy připraveno občerstvení s teplými i studenými nápoji, najde se jistě i něco na zub a nebudou zklamáni ani ti, kteří se těší na tradiční Kašperské placky.kasperk logo

Těšíme se na vaši návštěvu v posledním zářijovém víkendu,” doplňuje kastelán s přáním krásného podzimu  pro všechny.

-red, zs-