Při preventivních akcích našli dealery

V letošním roce probíhá v Plzeňském kraji projektu Policie ČR „Stop drogám před školou“. Do projektu se zapojilo čtrnáct školských zařízení našeho kraje. Policisté v okolí škol, ale také na místech, kde je předpokládán výskyt studentů (například herny, bary, restaurace, parky a hřiště), opakovaně vyhledávali za pomoci speciálně vycvičených služebních psů omamné a psychotropní látky. Aktivita policistů se ohledně řešení této problematiky setkala se značným zájmem pedagogů a zájem o realizaci někdy převýšil i kapacitní možnosti oddělení služební kynologie.

 

Nejednalo a nejedná se o žádné represivní razie služebními psy vyhledávají drogy v okolí škol a se studenty navazují neformální komunikaci, při které je mnohdy zjišťována i řada informací o „drogové problematice“ daného místa, či regionu. Studenti při těchto někdy až „otevřených“ rozhovorech většinou hovoří o svých zkušenostech s drogami i zkušenostech svého okolí, svých blízkých. O reálných účincích drog, o kontaktu s drogou i následcích, které přináší užití/aplikace.

 

Od od března do června bylo provedeno 29 akcí, při nichž byly zejména v okolí středních škol vyhledávány omamné a psychotropní látky. Při realizacích bylo zkontrolováno celkem 264 osob a u 49 z nich byla služebním psem značena přítomnost OPL (omamných a psychotropních látek). Dvacet tři osob u sebe opravdu drogu, marihuanu, mělo. Mezi zbývajícími 26 osobami byli ti, kdo si drogu bezprostředně před akcí aplikovali, nebo ji měli v této době při sobě, případně při sobě měli aplikační prostředky. 

 

Během jedné z akcí byl před školským zařízením zadržen 23letý muž podezřelý z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Při následném šetření jeho protiprávního jednání vyšlo najevo, že v uplynulých měsících (od září loňského roku) rozdal (nebo prodal) několika osobám ve věku od 19 do 21 let marihuanu. V červnu si tento „distributor“ převzal od plzeňských policistů služby kriminální police a vyšetřován sdělení podezření z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dle trestního zákoníku hrozí pachateli takového trestného činu trest odnětí svobody na jeden rok až pět let, nebo peněžitý trest.

 

Projekt pokračuje i ve druhé části školního roku. Další akce „Stop drogám před školou v Sušici“ proběhla ve středu 8. října, na žádost SOŠ SOU a ZŠ TGM.

 

Přijeli  policisté z oddělení služební kynologie v Plzni se služebními psy – specialisty na vyhledávání omamných a psychotropních látek, ti se zaměřili na akci v areálu střední školy, včetně poučení o nelegálnosti a důsledcích protiprávního jednání v souvislosti s drogami. Pro žáky základní školy probíhala přednáška pro žáky 8. a 9. tříd za účasti policejních kynologů, policistů z obvodního oddělení v Sušici i ze služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru v Klatovech.

Ze strany zúčastněných škol se projekt setkává s velmi kladným hodnocením.

 

 

-p cr, red-