Radek Jaroš: příběh K2

RJ: “Letošní dosažení Koruny Himálaje je završením dvaceti let pohybu v nejvyšších pohořích světa a tak je o čem vyprávět.”

Pro ty, které příběh expedice na K2 a nejen ten zajímal, připravil Radek Jaroš, kterému se podařilo “posadit poslední diamant” na korunu Himálaje, besedu s přednáškou v sušickém kině. Vzal s sebou téměř celý tým  – Lucku Výbornou, Petra “Misku” Maška a Honzu “Trávu” Trávníčka.

 

jr-prednaska-0003

 

jr-prednaska-0010

 

 

Radek si po návratu z expedice musel na odpočinek ještě počkat. Sotva dorazil do Prahy, zaútočily na něj fotoaparáty, kamery, mikrofony a diktafony. I my jsme mu položili pár otázek a dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí – třeba že by chtěl dostat kamenem do hlavy…

 

Hned pro začátek se nabízí dotaz, jaké to je zažívat místo zaslouženého klidu a odpočinku po návratu takový mediální kolotoč?
Jedna věc je, že ten mediální kolotoč je vlastně za dvacet let pomalu poprvý. Druhá věc je, že, jak tu párkrát padlo, jsem profesionální horolezec, tohle k tomu patří. Co si budem povídat. Ale chvíle slávy jsou krátký a pomíjivý. Je jasný, že teď ten zájem je, ale za chvíli opadne. Je to prostě práce. A dá se to brát i jako odměna. To, co se dělo včera na letišti, není u horolezectví běžný. Člověk si toho váží a svým způsobem si to užije, i když je to hektický.

 

Jsi vlastně celebrita, poznávají tě cizí lidé?
Docela i jo. Jednou v nemocnici mě poznal Štefan Margita a chtěl se se mnou seznámit 🙂

 

Co se bude dít teď?
Nevím přesně, ale já se o to nebojím. Od nějakých dvaceti let jsem se o sebe staral sám a po nikom jsem nic nechtěl, takže teď, když je mi padesát, to dokážu určitě taky. Samozřejmě se budu snažit letošní expedici zúročit. Uvědomuju si, že sehnat peníze na další projekt bude těžší, ale zase už nebudu podnikat nic tak finančně náročnýho. Jsem připravenej, že to bude boj, ale já bojuju celej život, takže mi to nevadí.

 

Profesionální horolezectví tedy na hřebík nepověsíš?
Takhle, rozhodně nepověsím na hřebík horolezectví. Je to životní styl. Horolezectví se nekončí. Ideální smrt je dostat v pětasedmdesáti letech šutrem do hlavy v severní stěně Eigeru.

 

Tak to se nám ulevilo. Byla by velká škoda, kdyby Radek s horami skoncoval. Ale doufáme, že žádným šutrem do hlavy ani nikam jinam nedostane!

(rozhovor převzatý z www.radekjaros.cz)

 

jr-prednaska-0009

RADEK JAROŠ SE STAL 15. horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku. Jako poslední mu chyběla K2, o kterou se pokoušel neúspěšně již čtyřikrát předtím a na jejímž vrcholu stanul doslova vítězně letos, 26. července.

 

FOTOGRAFIE z besedy v sušickém kině, v rámci letošního ročníku Extreme Challenge, pořídil fotograf Tomáš MAŠEK:

 

{gallery}susice/2014/10_rijen/jaros_k2/{/gallery}

 

-red, as, dp-