ods

Ovládá ODS i zakázky?

V dnešním čísle MF Dnes jsou zveřejněny další souvislosti zakázky na fotopointy. 

 


Kamerové body, do kterých investoval šumavský národní park 590 tisíc korun, byly pořízeny od společnosti, která vznikla pár týdnů před získáním této zakázky. 

Jak uvádí MF Dnes, vazby z firmy míří k ODS, za níž bývalý ředitel Jiří Mánek neúspěšně kandidoval do Senátu.

 

Kamerové body, které správa šumavského parku shodou okolností před dvěma týdny odmontovala, neboť neměla platná stavební povolení, dodala firma IQ Solution se sídlem v Praze. Vyplývá to ze smluv, která má MF Dnes k dispozici. Spolumajitelkou a jednatelkou je Veronika Švarcová, která ovládá 70 %.

 

Veronika Švarcová je podle zjištění MF Dnes partnerkou vimperského podnikatele a předsedy zdejší ODS Jiřího Caise. Jeho firma IT Profi už několik let dodává služby a počítačový materiál správě parku ve Vimperku.  Mánka a Caise spojuje přitom právě ODS.

Firma IT Profi nemá sídlo ve Vimperku, ale sídlí v Hluboké nad Vltavou v Lesní ulici na stejné adrese jako společnost Lesy Hluboká. Ta je v současné době v úpadku a podle obchodního rejstříku ji ovládá firma z Panamy. 

 

Kupní smlouva na fotopointy byla podepsána Mánkem a Švarcovou 17. června loňského roku. Oba tvrdí, že s nápadem přišla Švarcová a to v době, kdy žádná firma IQ Solution neexistovala. Mánek podle MF Dnes dodává, že netuší kdo za společností stojí a nikdy ho to nezajímalo, stejně jako nezkoumal rodinné či politické vazby. Švarcová odmítá, že by při výběru dodavatele hrálo roli to, že je partnerkou Caise z ODS.

 

Je až s podivem, že firma vzniklá pár týdnů před získáním zakázky, tuto zakázku dostane. Jiné a další zakázky IQ Solution na webu popsány nejsou. Jak uvádí MF Dnes, v záložce reference se prezentuje pouze šumavskými fotopointy. Švarcová sama přiznává, že tato zakázka byla pro její firmu dosud největší, ale není však jedinou. Další fotopoint je například ve Špindlerově Mlýně.

 

 

Zdroj: MF Dnes, autor: Václav Janouš

(red)