Proměna učeben má podpořit zájem o učební obory

Modernizací učeben se snaží SOU a SOŠ v Sušici zlepšit prostředí pro výuku a výcvik  žáků učebních oborů. Obecně je zájemců o  vúuční listy  stále méně a méně a kvalitních řemeslníků stále ubývá.  Atraktivní prostředí a kvalitní zázemí sušického učiliště teď láká nové zájemce. 

 

Slavnostní otevření šesti nových učeben odborných předmětů, za přítomnosti vedení školy a hostů,  komentuje PhDr. Eva Kolačná:

 

1 2

 

 

 

“15. října byly na SOŠ a SOU v Sušici slavnostně otevřeny nově vybudované a zrekonstruované učebny pro teoretickou a praktickou výuku. Je nám ctí, že jsme při této příležitosti mohli přívítat významné hosty –  senátora Jana Látku, JUDr. Jaroslavu Havlíčkovou MBA, vedoucí odboru školství, a ředitelku Úřadu práce v Sušici, Mgr. Dagmaru Karlíkovou. Jsme rovněž velmi rádi, že nás přišli podpořit i ředitelé a zástupci základních a středních škol, se kterými již od minulého školního roku úzce spolupracujeme v rámci projektu „Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji“. Měli jsme tak možnost společně zhodnotit naše dosavadní úsilí a také se potěšit z toho, co se společnými silami podařilo vybudovat.

 

1 1

 

Čím jsme se tedy mohli pochlubit? Stručně řečeno – slavnostním přestřižením pásky bylo otevřeno šest nových učeben určených k teoretické a praktické výuce odborných předmětů. Z tohoto počtu jsou dvě učebny určeny pro výuku kompozitních materiálů. Budoucí studenti oboru Aplikované chemie, oboru, který má bezpochyby velkou budoucnost, budou tedy moci svoje vzdělávání začít s tím nejlepším možným technickým vybavením. Každá z dalších nových učeben je pak určena pro výuku odpovídajícího odborného předmětu: elektrotechniky, svařování a cestovního ruchu. Pro výuku biologie a chemie je plně vybavena přírodovědná učebna. Splnili jsme si tedy podstatnou část našeho snu – aby výuka technických oborů na naší škole měla kvalitní materiální zázemí, které by pomohlo zkvalitnit výuku a které by především pomohlo našim studentům získat potřebné profesionální znalosti a dovednosti.

 

Technika sama ale není samospasitelná, bez zaujetí a zapojení lidských sil se její význam ztrácí. A tady je za co poděkovat. Celý projekt modernizace totiž začal před dvěma lety stavebními úpravami objektu dílen. Na místech, kde vznikly nové učebny, byl sklad materiálu a jinak nic neříkající a víceméně nevyužité prostory. To byl tedy náš začátek. O tom, kam až jsme pokročili, svědčí fotografická dokumentace, zachycující výchozí a konečný stav. Díky ní tak může každý posoudit, kolik kvalitní a zodpovědné práce bylo do celého projektu vloženo.

 

1 3

 

Dílo by se neuskutečnilo bez kvalitního technického projektu a odborného dozoru, za který patří naše díky Ing. Jiřímu Lejskovi. Rovněž děkujeme i firmě Systherm a jejímu generálnímu řediteli panu Kazdovi za sponzorský dar, který nám poskytl materiál pro instalatérskou a elektrickou instalaci. Za přírodovědnou učebnu směřuje naše poděkování k firmě HELAGO.

Každodenní chod projektu byl zabezpečován našimi pedagogickými pracovníky. Bez jejich trpělivé a kvalitní práce by zůstalo jen u slov. Dílo se nám ale podařilo realizovat i díky našim žákům, kteří se do práce zapojili pod vedením mistrů odborného výcviku. Svým dílem přispěli zejména žáci učebních oborů Zedník a Instalatér a žáci oborů vzdělání s maturitou, jmenovitě oboru Mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení a oboru Elektrotechnika. Celou rekonstrukci a přeměnu nevyužitých místností, včetně výměny oken a zateplení fasády, jsme tak byli schopni realizovat sami.

logosososou

 

Každý podobný projekt je finačně velmi náročný. Z vlastních prostředků se nám podařilo uhradit stavební úpravy v částce 1,2 mil. Kč. Ostatní náklady byly hrazeny z projektu ESF. V rámci projektu Podpora technického a přírodovědného vzdělávání v Plzeňském kraji, kde je škola partnerem krajského projektu, jsme vybavili učebnu kompozitních materiálů v hodnotě 700.000 Kč, učebnu elektrotechniky v hodnotě 420.000 Kč, učebnu svařování v hodnotě 170.000 Kč a přírodovědnou učebnu v hodnotě 550.000 Kč. Informační centrum pro výuku cestovního ruchu bylo vybaveno v rámci projektu přeshraniční spolupráce Cíl 3 částkou 740.000 Kč.

 

Jaký záměr stojí za takovým úsilím a takovou investicí? Stručně řečeno – jde nám o kvalitní výuku technických oborů. Oborů, které jsou dnes žádány, bez nichž se neobejdeme. Potřebujeme zkrátka šikovné kvalitní odborníky do praxe. Proto podporu technického vzdělávání bereme jako odborná škola vážně. A náš záměr je podpořen i projektem Plzeňského kraje. Bylo tedy velmi motivujícím gestem, když při akci otevření učeben zástupci kraje, JUDr. Jaroslava Havlíčková MBA a Ing. Josef Vacikar, předali žákům 1. ročníku pracovní kufříky s nářadím. Na oplátku jsme i my nabídli něco příjemného našim hostům. Tentokrát to byli žáci netechnického oboru Kuchař – číšník, kdo spolu s učitelkou odborného výcviku a pracovníky naší kavárny připravili pro naše hosty malé občerstvení. Těší nás, že máme co nabídnout. A možné máme i štěstí, že výsledky manuální práce jsou na první pohled tak viditelné – ať jde o finačně náročné nové prostory, nebo jen maličkosti, jakými jsou pochoutky našich kuchařů.

 

Závěrem snad jen přání, aby veškeré úsilí, které bylo do projektu vloženo, otevřelo cestu k něčemu kvalitnímu a dobrému pro budoucnost. Bylo by pro nás odměnou, kdyby tím dobrým a kvalitním byla tvořivá pedagogická práce a především pak motivace a nadšení našich stávajících i budoucích žáků.”

 

-red-