mestska

Říjen byl pro strážníky rozběhaný

Začátek měsíce října měli strážníci rozběhaný.

 

Zajímavý začátek měsíce října zažili strážníci, kromě běžné činnosti, soustředili svou pozornost na parkování řidičů a přijímali zajímavé oznámení od občanů:

 

Dne 3. října v 09:47 hodin při běžné kontrolní činnosti bylo strážníky zjištěno vyvrácené dopravní značení v ulici Kostelní. O celém skutku byl informován příslušný Odbor města k sjednání nápravy. Dále následovalo několik parkovacích lístků, neukázněných řidičů v centru města, rovněž všímavost zaměstnanců města, kterým bylo oznámeno nedovolené zabrání veřejného prostranství, kdy strážníci plnili svou povinnost a tento přestupek oznámili příslušnému správnímu orgánu. Toulající se pes v ulici Nad Stadionem, vzbudil pozornost místních obyvatel natolik, aby požádali městskou policii o odchycení tohoto zvířete, pozornost operátora městského kamerového systému o kouřících osobách na autobusovém nádraží v ulici Nádražní, který vyslal strážníky na místo, aby řešili další přestupkové jednání o porušení vyhlášky města Vimperk a nejlepší však nakonec, kdy bylo telefonicky oznámeno na linku 156 neznámým oznamovatelem, že jeho posilněný kamarád (alkoholem) nás potřebuje, protože nemůže chodit. Hlídka mu v tu chvíli sdělila, že v případě zdravotních problémů by měli zavolat zdravotnickou záchrannou službu, ale poté se spojení přerušilo. Následně o necelou minutu později se ve vysílačce ozval stejný mužský hlas, který někomu dalšímu sděloval, že má jít “do pí..”., a takovéto oznámení musejí strážníci přijímat bez emocí.

 

 

 

Výčet událostí ze svodky Městské policie Vimperk za období 6.10.2014 až 12.10.2014

 

Neukázněný řidič: dne 06.10.2014 bylo v dopoledních hodinách při výkonu služby zjištěno vozidlo, na které byl umístěn prostředek proti odjetí vozidla neboť: parkoval na vyhrazeném parkovišti. Ještě toho dne se  telefonicky ozval na linku 156 majitel vozidla s tím, že má na svém vozidle umístěn prostředek  proti odjetí vozidla. Jmenovaný souhlasil se zaviněním přestupku v dopravě, a proto mu byla uložena bloková pokuta.

 

Telefonicky požádal vedoucí OŽP MÚ Vimperk o kontrolu toku Volyňky v místech pěší zóny, kde má hlášeno velké množství pěny. Hlídka se dostavila do prostoru pěší zóny u břehu Volyňky a zjistila, že ve splavech je bílá pěna velikosti cca 2×4 metry. Strážníci prošli horní tok řeky a nikde jinde pěnu nenalezli. Tato skutečnost byla oznámena zpět oznamovateli. Kontrola byla rovněž provedena ještě o hodinu později, po 18:00 hodině a splavy byly už skoro čisté.

 

Telefonicky byl nahlášen spuštěný alarm v ulici K. Weise

Hlídka se dostavila na místo a zastihla zaměstnance BA. Garance a ten sdělil hlídce, že je vše v pořádku. 

 

Dne 7.10.2014 v 08:20 hod. telefonicky oznámila žena, že jí bylo odcizeno dětské jízdní kolo.

Díky místní znalosti bylo kolo nalezeno u dětí, kteří se přiznali, že kolo našly a projížděly se na něm. Kolo bylo vráceno majitelce, která celou událost nechtěla dále řešit.

 

Dne 7.10.2014 v 15:25 hod. telefonicky oznámil anonym, že je odkrytý septik a hrozí nebezpečí úrazu. v ul. Pasovská. Celá záležitost byla oznámena příslušnému odboru města.

 

Dne 8.10.2014 v 8:20 hod. osobně na služebnu MP Vimperk nahlásila žena bytem z Hrabic, že nalezla pohozenou návnadu na krysy u jednoho pozemku. Na místě spolupracovali strážníci s pracovníky Odboru životního prostředí, bylo domluveno s majitelem pozemku odklizení návnady.

 

Oznámeno asistenty prevence kriminality poškození prkna v arboretu. (jedno zlomené prkno zábradlí) dále AKP informovali příslušný orgán k zajištění nápravy. 

 

Dne 8.10.2014 osobně na služebnu MP oznámil muž – majitel pozemku v ulici Výhledy, že nemůže na svůj pozemek z důvodu přehrazení obecní cesty. Na místě bylo strážníky zjištěno, že dotyčný má povoleno od města přehradit cestu z důvodu hnaní krav na pronajatý pozemek. (ověřeno u příslušného Odboru). Protože nebylo zjištěno protiprávní jednání, bylo doporučeno zúčastněným, aby případné neshody řešili s kompetentním orgánem. 

 

Telefonicky oznámila žena o skupince mládeže, kteří se nevhodně chovají v arboretu ( hlasitě pokřikují atd…) Na místě hlídka důrazně upozornila skupinku na nevhodné chování v tomto místě s tím, že v případě opakování narušení veřejného pořádku bude událost oznámena příslušnému správnímu orgánu. 

 

Dne 8.10.2014 v odpoledních hodinách bylo telefonicky oznámeno o nevhodném chování skupiny lidí, kteří okolo lavičky dělají nepořádek. Na místě nebylo zjištěno znečištění veřejného prostranství. Hlídka dále doporučila skupince, aby čekání na autobus strávila v prostoru nádraží. Byl pořízen kamerový záznam operátorem kamerového systému.

 

Dne 8.10.2014 v odpoledních hodinách cestou vrchního strážníka bylo telefonicky oznámeno slovní urážení jedné ženy u ČS Robin Oil. Na místě hlídka strážníků zjistila, že byla slovně urážena. Celá událost byla oznámena příslušnému správnímu orgánu k projednání. 

 

Dne 8.10.2014 v 23:15 hodin požádala strážníky hlídka PČR o asistenci k domu Výškovice 17, kde se měla odehrávat rodinná rozepře, asistence provedena a dále celou událost šetří policie ČR.

 

Dne 9.10.2014 telefonicky oznámil mužský hlas, že v ul. Sklářská je dopravní nehoda nákladního vozidla. Hlídka městské policie na místě zjistila, že se jedná o nákladní vozidlo tov.zn. Tatra, řidič vozidla byl na místě, viditelně zraněn na hlavě a v obličeji. Poskytnuta první pomoc do příjezdu záchranné zdravotnické pomoci a dalších složek IZS. V odpoledních hodinách požádala o spolupráci odtahová služba – Šumavská asistenční, kde společně s hlídkou policie ČR šlo o uzavření části komunikace Sklářská při vyproštění havarovaného vozidla.

 

Dne 9.10.2014 v 19:06 hodin bylo strážníky přijato telefonické oznámení o rvačce několika lidí v parku u kašny. V ulici Sadová hlídka zastihla skupinu lidí a sedícího muže na parkovišti. Údajně došlo k napadání podnapilým mužem. Hlídka zjistila totožnost přítomných a z důvodu podnapilosti sedícího muže, který nebyl schopen se vyjádřit k celé věci a možného protiprávního jednání, byla na místo přivolána hlídka policie ČR ke zjištění totožnosti muže a dechové zkoušce, dotyčného si převzala k dalšímu šetření.

 

Dne 10.10.2014 telefonicky oznámeno, že v kempu na Hajné Hoře se nachází opuštěný pes. Hlídka strážníků po příjezdu na místo zjistila, že v prostoru kempu se nachází opuštěný pes již dva týdny dle sdělení majitele kempu. Dotyčná zřejmě opustila kemp bez zaplacení a psa zde ponechala svému osudu. Provozovatelé kempu se o psa již nemohou starat, proto se obrací na městskou policii o pomoc.

 

Dne 10.10.2014 se telefonicky dotázala jedna žena s prosbou učinit oznámení, že by chtěla nahlásit trestnou činnost z důvodu toho, protože jí někdo z účtu ukradl dosud neznámým způsobem 1000,- Kč. Oznamovatelce bylo sděleno, aby se s touto žádostí obrátila na policii ČR.

 

Dne 10.10.2014 v 16:24 hodin v místech Park u Volyňky telefonicky požádal asistent prevence kriminality o převoz možné oběti trestného činu na policii ČR Vimperk. Dále celou událost šetří policie ČR. 

 

Dne 10.10.2014 obsluha MKDS oznámila strážníkům, že naproti AN na zídce neznámé osoby pijí alkohol. Hlídka na místě ztotožnila osoby kterým sdělila, že pití alkoholu na veřejnosti je v tomto místě zakázáno, tím porušují vyhlášku města a celou záležitost po projednání přestupku vyřešili strážníci na místě 

 

Dne 11.10.2014 telefonicky oznámil pořadatel MTB závodu ve Vimperku, že na Nám. Svobody jim v místě startu stojí osobní automobil. Strážníci městské policie zjistili majitele vozidla. Dále bylo zjištěno, že pořadatelé měli nedostatečně označené parkoviště. Vozidlo odjelo ještě před samotným zahájením závodu. Samotné zajištění MTB závodu proběhlo bez závad.

 

Dne 11.10.2014 krátce po poledni bylo telefonicky oznámeno, že v ul. Špidrova ve Vimperku někdo založil oheň na nesprávném místě. Hlídka městské policie na místě zjistila, že oheň založila nějaká žena, která sdělila, že pálí pouze větve a starou trávu. Po poučení tato žena okamžitě uhasila tento oheň a omluvila se, že to nevěděla, a že už se to nebude opakovat. Hlídka celou událost vyřešila na místě domluvou.

 

Dne 12.10.2014 v 02:01 hodin telefonicky oznámil mužský hlas, že před jednou z restaurací je rvačka. Po příjezdu strážníků a policie ČR na místo, se zde nacházela skupinka osob, která seděla na betonovém obrubníku. Na místě se nepodařilo zjistit protiprávní jednání a zároveň všechny hlídka městské policie poučila o případném řešení pozdějšího oznámení.

 

(mp,red)