Na oslavy přišly stovky lidí

Na  úterní oslavy výročí vzniku samostatného Československa přišly v Sušici na nábřeží a k Památníku padlým stovky lidí. Dospělí doprovázeli nekonečný zástup dětí s  rozsvícenými lampiónky, který vyšel z parkoviště u pekařství a prošel městem k památníku, takže Sušice byla opravdu plná “světlušek”, jak jsme avizovali v ranní pozvánce na akci. Navíc jim do kroku vyhrávala Solovačka, takže se šlo  opravdu zvesela.

akavale oslavy rijen 2015 1

 

 

akavale oslavy rijen 2015 10

Zatímco starší generace si  připomínala význam svátku jako takového, mladší (a zejména děti) se těšili  především na ohňostroj. Ten byl, i díky jasné obloze, opravdu podařený.

 (as,pk)

akavale oslavy rijen 2015 13

 

{gallery}susice/2014/10_rijen/kavale_28.rijen/{/gallery}

 

Udělení státního vyznamenání

Při příležitosti stávního svátku ocenil prezident republiky Miloš Zeman osobnosti státním vyznamenání. Mezi oceněnými byli  vojáci, kteří položili své životy v Afghánistánu, ale i osobnosti z uměleckých kruhů jako Lucie Bílá, nebo herec a režisér Filip Renč, z veřejného a politického života (slovenský premiér Robert Fico, bývalý rakouský kancléř Franz Vranitzky), vědci a další.

 

Státní vyznamenání udělil také zachránci židovských dětí siru Nicholasi Wintonovi (letos oslavil 105. narozeniny, * 19. 5. 1909) a in memoriam britskému ministerskému předsedovi Winstonu Churchillovi. Winton a Churchill byli oceněni během zvláštního ceremoniálu již během úterního odpoledne.

 

„Budu udělovat ještě mnoho vyznamenání, ale žádné z nich mě nebude naplňovat takovou úctou a pokorou, jako ocenění těchto dvou Britů,” řekl prezident.

 

“Jen jsem viděl, k čemu se schyluje, a udělal, co jsem mohl, abych pomohl,” skromně o svém hrdinství mluví sám Sir Winton. Příběh  Nicholase Wintona a záchrana téměř 700 dětí  z ohroženého území Československa je zachycen ve velmi silném a emotivním filmovém dokumentu “Síla lidskosti” režiséra M.Mináče.

nicholaswinton.eu

zdroj foto: www.nicholaswinton.eu

 

 

Prezident udělil celkem čtyři Řády Bílého lva, čtyři řády T. G. Masaryka, šest Medailí Za hrdinství a 19 Medailí Za zásluhy.

Letos se nedostalo na sportovce, kteří v předchozích letech na listině oceňovaných nechyběli.

(zdroj: novinky.cz) Celou zprávu a jména všech vyznamenaných osobností najdete  ZDE

 -red-