Ladí formu, tréninky pokračují

zichovice 7

 

Na podzimním soustředění se sešel tým mladých fotbalistů TJ Žichovice minulý týden. Do týmu, kde trénují ročníky 2002-2006 (ale i mladší), v současné době patří děti nejen z Žichovic. Na zelenou trávu do kolektivu kamarádů sem jezdí fotbalisté z Dražovic, Rabí, Budětic, Malého Boru, i z Domažlicka. Mezi kluky se neztratí dvě děvčata, která jsou na trávníku díky svým fotbalovým výkonům nepřehlédnutelná – Klárka Smetanová (10) a Veronika Šafandová (10). Rozhodně si nenechají nic líbit a svým soupeřům nedají nic zadarmo. 

zichovice 8

 

V současné době trénuje pod vedením Václava Smetany, Petra Mareše a Jiřího Smetany šestnáct hráčů:
Pavel a Petr Tučkovi, Tomáš Krejčí, Jiří Smetana, Klára Smetanová, Veronika Šafandová, Petr Mareš, Marek Vrba, Tomáš Kudera, Martin Voldřich, Zbyněk Slavíček, Tomáš Beneš, Lukáš Abrahám, Lukáš Fryje, Dominik Zahrádka, Vojtěch Smetana.

 

 

V posledních letech je obecně docela problém naplnit žákovské týmy, a to nejen v obcích, ale i ve městech. Aktivních dětí stále ubývá, v menších obcích se navíc připojuje i komplikace v podobě dojíždění do škol do vzdálenějších míst. Profesionálové hodnotí sportovní „aktivitu” dnešních dětí poměrně skeptickými slovy:
„Mládež je v současné době bohužel čím dál línější. A to je problém, který podle mě v naší době těžko zastavíme,” tvrdí na základě mnohaletých tělocvikářských zkušeností olympijská medailistka ze zimních her v Sarajevu Květa Pecková.

“Když se podíváte například na děti ve věku deset let, tak vidíte, že značně poklesly jejich tělesné dovednosti,” říká dlouholetá tajemnice Asociace plaveckých škol Jana Boubínová.

“Je pravda, že motivace dnešním dětem velmi chybí. Chybí jim motivace pro to, aby byli dobré a zlepšily se,” doplňuje bývalá plavecká reprezentantka Ilona Hlaváčková-Kudrnáčová, dnes plavecká trenérka.

 

I proto je třeba podporovat v podstatě jakoukoliv pohybovou aktivitu dětí a zejména tu pravidelnou. Naštěstí se pořád ještě najdou takoví nadšenci, kteří si pod svá „křídla” vezmou třeba fotbalový potěr a snaží se jim vštípit nejen zásady fair play, ale i zdravého životního stylu, týmovou spolupráci a smysl pro zodpovědnost. A za to jim patří velký dík.

Jde nejen o schopnosti ale možnosti, o motivaci, o zázemí. Žichovičtí našli to své právě na místním hřišti, kde se o ně vzorně starají. Od ubytování až po kuchyni a servis, který zde zajišťují manželé Krejčovi.

 

Navzdory nepříliš optimistickým obecným názorům se ale (nejen) žákovské týmy drží, připravují se na další a další sezóny a vítají každou novou posilu. TJ Žichovice bude pořádat nábor do fotbalového oddílu na jaře příštího roku. Přes zimu bude probíhat příprava v tělocvičně, jaro by mělo patřit opět trávníku, několikadennímu soustředění, v létě pak plánují trenéři s dětmi vyrazit na vodu. Budeme jim držet palce, aby do jejich řad přibyly další nadšené posily. Vítáni jsou samozřejmě (celoročně) i příznivci a podporovatelé mádežnického sportu z řad sponzorů, bez nichž by to nešlo.

 

zichovice 6

Na focení při podzimním soustředění se tým oblékl do nového. Díky Jiřímu Říhovi mají kluci a holky fungl nové dresy a…. sluší jim, že? Na oplátku by sponzora potěšily vítězné zápasy v příští sezóně. „Tak uvidíme, tým se sehrává a piluje techniku, určitě se budeme snažit, aby výsledky byly co nejlepší,” dodávají trenéři žichovických žáků.

-as-

 

{gallery}susice/2014/10_rijen/tjzichovice_kopie_web/{/gallery}