Zaniklé obce ožily v albech

fotoalba

 

Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava připomíná zaniklé obce jedinečnými fotoalby

 

Zaniklé obce a pohnutá historie jejích obyvatel patří k neodmyslitelným tématům spojeným se Šumavou. Na celém území je skoro stovka míst, kde v minulosti stály desítky domů, kde byly návsi, kde žily až stovky lidí. Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se v rámci projektu „Historické album“ rozhodla originálním způsobem připomenout třicet z nich.

 

Málokoho by dnes vůbec napadlo, že na mnoha opuštěných místech stály kdysi domy, v nichž žili lidé. Málokdo ví, čím se živili a pro co vlastně žili. Krajinu a osídlení, ale i osadníky a jejich život všem návštěvníkům přiblíží „historická alba“.

 

Myšlenka na využití potenciálu zájmu i obsahu tématu zaniklých obcí pro prezentaci Šumavy tady bylo dlouho a dnes nechápu, proč to trvalo 25 let od sametové revoluce, než toto téma je nějak uceleně a v jasné podobě představeno veřejnosti. Ale je dobře, že na to došlo nyní než nikdy,“ tvrdí autor projektu Historická alba Josef Štemberk, metodik marketingu NP a CHKO Šumava.


„Už od svého příchodu na Šumavu jsem se setkával s mnoha lidmi, které téma zaniklých obcí zajímalo a věnovali se mu. Někteří sbírají fotky a jinou dokumentaci, další jakékoliv texty o minulosti lidí na Šumavě a ještě jiní v terénu pátrají po stopách a snaží se přesně lokalizovat, co se dozvědí z pramenů. V našem projektu jsme se pokusili spojit vše dohromady, střípky z historie v textu i na fotkách jsou prezentovány přesně na místech, kde vznikly a kterých se týkají,“ doplňuje.

 

Informační tabule jsou unikátní i svojí formou. Mají podobu pultíku, na němž je jakoby nahodile otevřené rodinné fotoalbum, kde jsou kvalitní a zajímavé fotografie ke všem 30 vybraným místům, které jsme získali od sběratelů starých fotografií a v neposlední řadě také od Muzea Fotoateliéru Seidel. Deska je pak doplněna krátkou historií o vesnici v češtině a němčině.

 

Jedna fotografie mnohdy řekne více než tisíc slov. Teď šlo o to, jak v terénu vystavit k nahlédnutí fotoalbum. Vzpomněl jsem si na jednu zaniklou farmu, kterou jsem navštívil v Národním parku Grampiany v Austrálii. I tam prezentovali historii místa pomocí rodinného alba. U nás bylo potřeba vymyslet, aby mohly být “knihy” umístěny venku a odolávaly vlivům drsné Šumavy. Pomocí moderních technologií a materiálů se nám to myslím povedlo,“ říká Josef Štemberk.

 

Historické album Šumavy o zaniklých obcí je velmi dobrá věc. Stále mám před očima, jak jsme s maminkou seděli nad Paštěmi a sledovali, jak domy padaly k zemi. Maminka tehdy brečela a já nechápala proč, teď už to chápu a právě proto je důležité tuto historii připomínat,“ hodnotí projekt Marie Malá, rodačka ze zaniklých Předních Paští.

 

Nejsevernějším představeným místem je Zhůří u Železné Rudy a na jihu leží, resp. ležela, Zadní Zvonková až u dnešního Lipna. Představena jsou notoricky známá místa jako Knížecí Pláně anebo Stodůlky, ale i zcela zapomenutá zákoutí jako např. někdejší Paště nebo poodhalujeme historii staveb na hrázi Plešného jezera.

 

My nemůžeme zapomenout na to, co se tu událo za několik posledních století, že v těch místech byla v celkem nedávné minulosti jen divoká příroda. Je to další rozměr krajiny, který návštěvníkům připomene tu pomíjivost lidského života a lidské práce. V tom je ohromná síla sdělení,“ zakončuje ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

 

Projekt vyšel na zhruba 600 tisíc korun. Očekáváná dotace z Dispozičního fondu přeshraniční spolupráce Česká republika-Bavorsko je 10 tisíc Euro.

-tz nps jd-

 

 

Mezi hosty nechyběli ani šumaváci srdcem, duší i životem, Emil Kintzl a Marie Malá.

mala alba mala albakintzl

“Měla jsem tu čest být nápomocna vzniku  a  spolu s výzmamnými hosty  být přítomna  slavnostnímu odhalení těchto alb. Jsou na třiceti místech. Zatím to beru jako nejhezčí prezentaci zmizelých míst,” uvedla Marie Malá.

mala alba5  mala alba mala

 

mala albaodhaleni1

 

mala albaodhaleni2