Hendikepovaní mají v parku zelenou

Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti dále rozvíjí spolupráci

s hendikepovanými

 

 

Správa NP a CHKO Šumava navázala úzkou spolupráci s nestátní neziskovou organizací „Pro rozvoj Šumavy“, která se zabývá podporou hendikepovaných spoluobčanů v oblasti volnočasových aktivit a sportu. Pokračuje tak v započatém trendu zpřístupnění Šumavy pro osoby se zdravotním postižením.

 

Organizace „Pro rozvoj Šumavy“ společně se Správou Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava uzavřely memorandum k vytvoření partnerství, vzájemné podpoře a spolupráci. Jeho cílem je, kromě jiného, vytváření uceleného systému pro hendikepované z hlediska poznávání a ochrany přírody, pohybu a sportu v přírodě na území Národního parku.

 memorandum1

(zleva) Ivan Nestával, Petr Čech, Pavel Hubený při podpisu memoranda na výřezu jednoho

z modravských smrků, jehož věk přesáhl 450 let.

 

Poznávat krásy šumavské přírody musí být umožněno i lidem, kteří mají různá zdravotní postižení. V rámci našich možností jim v tom chceme pomoci a to jak různými drobnostmi a vylepšeními stávající infrastruktury, tak i většími projekty, které jim přírodu přiblíží,“ říká ředitel Správy NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

 

Například v loňském a letošním roce Správa NP a CHKO Šumava začala na opravované povalové chodníky montovat okrajové, vodící lišty, které mají pomoci právě vozíčkářům. Letos také vydala unikátní knihu o Šumavě pro nevidomé a v příštím roce budou, kromě jiných aktivit, namontovány popisky v Braillově písmu na vybraných turistických cílech.

 

Jsme nesmírně rádi, že dochází k podpisu memoranda o spolupráci s NP a CHKO Šumava, protože zpřístupnění přírody hendikepovaným osobám je jednou z priorit naší neziskové organizace,“ vysvětluje místopředseda organizace Pro rozvoj Šumavy Ivan Nestával.

 

memorandum2

(zleva)Petr Čech – předseda sdružení, Pavel Hubený – ředitel Správy NP a CHKO Šumava,

Ivan Nestával – místopředseda sdružení, Zbyněk Sýkora – člen sdružení

 

Lidé bez zdravotního omezení si ve většině případů vůbec neumí představit, čím hendikepovaní procházejí, takže je naší morální povinností jim pomáhat. V našem případě se snažíme v naší neziskové organizaci vytvářet podmínky pro poznávání a vstup do přírody pro hendikepované spoluobčany,“ dodává předseda neziskové organizace Pro rozvoj Šumavy Petr Čech.

 

-tz nps-