Svatohubertské letos podvanácté

12. svatohuberstké slavnosti v Sušici

Letošní 12. svatohubertské slavnosti, které se tento rok konají v Sušici v sobotu 8. listopadu večer, budou opět radostnou oslavou naší krásné přírody, myslivosti a hlavně Boha, který veškerou tu krásu stvořil. Město Sušice tyto slavnosti letos opět spolufinancuje.

 

img 8624

Po jeleních hodech, které se tradičně připravují pro účinkující a vzácné hosty na římskokatolickém děkanství, zazní v 17.30 na náměstí před radnicí pravé „lovecké signály“ v provedení Jihočeských trubačů. „Čekáme mnoho měšťanů, takže přijďte včas.“, říká sušický kaplan P. Tomas van Zavrel.

„Už bude tma, takže atmosféra bude opravdu krásná a podmaňující.“ Při mši sv., která začne v 18 hodin v kostele sv. Václava a kterou bude svým osobitým způsobem celebrovat P. Tomas, zazní Svatohubertská mše v B Dur v provedení souboru Jihočeských trubačů a sboru Svatobor.

„Doufám, že kromě uniformovaných lesáků a myslivců, přivítáme i novo-staropečené představitele našeho města.“, říká P. Tomas se srdečným úsměvem a dodává: „velmi mě hřeje u srdce, kolik lidí přichází do našeho chrámu a odchází s úsměvem na rtech a radostí v srdci.“

Na závěr jedna rada, oblečte se teple, v kostele je zima.

A pokud by někomu svatohubertská učarovala natolik, že by ji chtěl prožít víckrát, může za týden, v neděli 16. listopadu přijet do Kašperských Hor, kde je tato mše už velmi malebnou tradicí.

Helena Pekárková