Zážitková škola je lekcí praxe

– ZŠ Smetanova na zážitkové škole finanční gramotnosti na Zadově-

 

 

Finanční gramotnost není žádný pevně stanovený okruh znalostí a dovedností. Je to dynamická skupina, která se neustále mění, rozvíjí, využívá moderních technologií, mnohdy zdánlivě nesouvisejících s vlastními financemi. K čemu? K tomu, aby člověk uměl pochopit význam a hodnotu peněz, aby s nimi dovedl zacházet v různých životních situacích. Neexistuje konkrétní měřítko, podle kterého bychom mohli říci, že ten či onen je nebo není finančně gramotný. Možná si řeknete – to jsme přece všichni, víme jak a za kolik nakupujeme, že můžeme utratit za pojištění, spoření… Ale podstatná je míra, znalost souvislostí, uvědomění si důsledků a samozřejmě co největší využití financí ve svůj prospěch. Finanční gramotnosti je třeba se učit. A to nejen v dospělosti, ale už od mládí. Poměrně raného, podobně jako tomu je v projektu Finanční gramotnosti žáků základních škol Jihočeského kraje, kterého se účastní sedmáci a osmáci vimperské ZŠ Smetanova.

 

Mgr. Jana Doležalová, která se vzdělávání dětí v projektu věnuje intenzivně, popsala, právě teď na podzim uskutečněnou, „zážitkovou školu finanční gramotnosti“ , která probíhala po tři dny na Zadově.

 

Žáci sedmého a osmého ročníku naší školy se v rámci projektu zúčastnili Zážitkové školy s finanční gramotností. Třídenní pobyt jsme si užili v hotelu Zadov, který nás přivítal krásným podzimním počasím.

 

Vzhledem k tomu, že už na naší škole nějak čas projektu věnujeme, můžeme říci, že máme žáky finančně gramotné. Dovedli si tedy dobře spočítat hodnotu ‘zážitkového’ pobytu, který pro ně byl celý hrazen z prostředků projektu. Možná i díky tomu, že si už doopravdy s lecčím vědí rady, vrhly se děti s nadšením do dalšího vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti.

 

Informace ze světa peněz jim přijeli předávat nejen zaměstnanci pořádající agentury AISIS, ale i dobrovolníci z GE Money bank. Byli jsme poměrně překvapeni, když se žáci začali učit nejprve s GPS a kamerou. Až vlastní program ukázal, jak se mladým finančním odborníkům mohou tyto technické vymoženosti hodit.

 

Žáci byli rozděleni do skupin, jejichž cílem bylo vytvořit video s finanční tematikou. Tedy jaké téma? I to bylo poměrně dobrodružné zjistit, protože témata nebyla napsaná nikde na tabuli, ale byla ukrytá v keškách rozmístěných na předem připravené trase. Pomocníkem žákům byla mapa a GPS souřadnice. Teprve po získání všech indicií skupiny odhalily téma a mohla začít jejich vlastní práce.

 

uvod1

 

uvod2

 

 

Napsat scénář, rozdělit si role, natočit video, ale hlavně – mít dostatečné množství informací o daném tématu – rozpočet rodiny, kupujeme auto, jedeme na dovolenou, strategie obchodníka. Po zpracování videa jejich autoři formou prezentace s danou problematikou seznamovali svoje spolužáky. Na první pohled běžná a jednoduchá témata, ale…

 

 

Rozpočet domácnostišlo o příběh rodiny, která měla deficitní rozpočet. Žáci měli vymyslet, jak rodinu z této nepříjemné situace dostat a vytvořit rodinný rozpočet přebytkový. Slyšet žáka sedmé třídy při prezentaci říkat: „Cílem je udělat dobrý rozpočet tak, abychom si mohli dovolit nějaké další věci, například dovolenou,“ přesně ukazuje na význam tohoto vzdělávání u dětí.

 

Další skupina již řešila dovolenou. Žáci se radili, z jakých zdrojů dovolenou zaplatí. Řešili pojištění – storno poplatky, pojištění na cesty, pojištění odpovědnosti a zavazadel, výměnu peněz – směnárnu, druhy poplatků a další, s financemi související, aspekty. V příběhu potom místo na dovolenou na Havaj odjela fiktivní rodina na Šumavu, protože dcera dostala neštovice. Ale vzhledem k tomu, že byli pojištění pro případ storna, mohli si peníze výhodně uložit a na svou vysněnou dovolenou jet další rok.

 

img 7286

Ani koupě auta nebyl úplně jednoduchá. Vybrat správný způsob financování pokud nemám našetřené peníze, spočítat si náklady, které jsou spojené s provozem auta, znát druhy pojištění… to byl další náročný úkol pro jednu z pracovních skupin.

Pozorovat žáky, jak řeší úkol Strategie obchodníka, bylo velmi zajímavé. Naši žáci vědí, že rychlopůjčka nebývá dobrým řešením, znají výhody a nevýhody spotřebitelských úvěrů. Takže jejich natočené video má varující účinky právě před těmito druhy financování, protože jejich filmová rodina se dostala až tak daleko, že hrozil exekutor.

Práce žáků jsou opravdu zajímavé a poučné. Teď probíhá jejich zpracování a poté budou videa umístěna na stránkách naší školy..“

Zdá se vám, že například řešit rodinný rozpočet, nebo rozpoznat nevýhodnou půjčku je na třinácti a čtrnáctileté děti moc? Ony si to rozhodně nemyslí a jak ukazují výsledky projektu, naopak je poznávání světa financí motivuje k mnohem uvážlivějšímu rozhodování.

 

A jak se zážitková škola líbila dětem samotným?

Jindřiška Tomčovicová – měla jsem úžasnou roli – roli zvukařky při natáčení videa s tématikou Kupujeme auto. Natočili jsme příběh, kde jsme museli rozhodnutou o vhodném financování koupě auta. Samozřejmě jsme nezapomněli ani na pojištění auta, aby naše koupě proběhla bez rizik.

 

Sabina Tichá – moc se mi líbily výlety do přírody spojené s geocachingem, obzvláště při pohledu do údolí, kde se nad Vimperkem vznášela hustá mlha a nám tu krásně svítilo sluníčko.

 

Barbora Novotná – líbila se mi moje role „špatný kupující“, neboť náš tým měl za úkol natočit video – typy půjček- Dej pozor na půjčky!

 

Tereza Tůmová – velice zajímavé a dobrodružné bylo hledání kešek. Bylo fajn, že jsme se nejdříve naučili s GPSkou pracovat. Měli jsme radost, že jsme trasu – kterou jsme nejdříve hledali podle mapy a pak, když se nám chytla GPS, tak jsme šli podle ní – že jsme jí zvládli.

 

Lucie Černá – Super bylo natáčení videa, kde jsme v keškách objevili naše téma na Dovolená. Zaujala mě moje role matky, neboť jsme objednala dovolenou, ale vzhledem k tomu, že moje dcera Denisa dostala neštovice, musela jsem pobyt stornovat. Naše rodina byla ale finančně gramotná, proto jsme neměli žádný problém, protože jsme pobyt měli pojištěný.

 

Tomáš Soukup – Dnešní den byl celý super! Nejdříve jsme prožívali dobrodružství při hledání kešek. Moje role byla ztížena, neboť jsem byl jmenován hlavním fotografem. Alespoň jsem tedy zachytil minuty radosti svých spolužáků při objevení jednotlivých kešek. Z role fotografa jsem se rychle převtělil do role kameramana a natáčel jsem video naší skupiny na téma Výhodné nakupování.

 

 img 7371

 

Hlavním cílem této zážitkové školy bylo samozřejmě vzdělávání v oblasti finanční gramotnosti. Ale nebyl to cíl jediný. Velký důraz byl položen na práci v kolektivu, při jednotlivých aktivitách se ukazovala nutnost kooperace celého týmu. A jak to děti zvládly? Na jedničku!

 

– jd, red-

 {gallery}vimperk/2014/11_listopad/zazitkova_skola/{/gallery}