Vzpomínka na tři výročí

Ke včerejší vzpomínkové slavnosti se na sušickém náměstí, tradičně pod lípou, sešly desítky  obyvatel města. Společně se studenty gymnázia (současnými i těmi bývalými), si připomněli v Den boje za svobodu a nezávislost  25 let od sametové revoluce, události z roku 1939 i letošních nedožitých 70. narozenin Karla Kryla.

 

IMG 1559 uvod2

 

Profesorka gymnázia Božena Bůžková v projevu při této příležitosti připomněla, jakou úlohu  má tento den v našem životě, zavzpomínala na  Sametovou revoluci, postoj sušického gymnázia a jeho studentů před 25 lety a mimo jiné připomněla, kde vlastně leží  kořeny demokracie takové, jakou si všichni  představujeme – v nejniternějších morálních hodnotách každého z nás. V ‘obyčejné’ lidské slušnosti, v elementárních zásadách, jež bychom si měli uvědomovat a podle nich žít, chovat se jeden vůči druhému.

 

Traičně nechyběly ani písně Karly Kryla  za doprovodu živé hudby a  česká hymna na závěr. Významné  mezníky našich dějin si  přišli připomenout přestavitelé města, zastupitelé a radní, na pietním místě pod lípou se včera v podvečer sešly všechny věkové generace – svíčku přišli zapálit rodiče s dětmi, prarodiče s vnoučaty, studenti, senioři… 

 

17. listopad 1989 se nesmazatelně vepsal do soudobých dějin. Výjimečnou akcí mezi všemi vzpomínkovými, na nichž se podílejí Česká centra a zastupitelské úřady, patří  zítřejší odhalení busty Václava Havla ve washingtonském Kapitolu.

 

 

-as-

{gallery}susice/2014/11_listopad/17.11._kopie_web/{/gallery}