Sníh leží jen nad 1150 metrů

Na Šumavě se v úterý 18. listopadu ochladilo, teploty v horských polohách spadly pod nulu. Dešťové srážky přešly postupně v polohách nad 1000 metrů ve sněhové a v polohách nad 1100 metrů se vytvořila slabá sněhová pokrývka. Díky teplotám pod bodem mrazu se sníh nad 1150 metrů udržel. Tři dny po sobě zaznamenaly polohy nad 1300 metrů tzv. ledový den, kdy maximální teplota nepřekročí bod mrazu.

 

Podle aktuálních informací leželo v pátek 21. listopadu nejvíce sněhu tradičně na německém Velkém Javoru 15 cm. Díky nastupující inverzi bude o nadcházejícím víkendu v horských polohách teplota stoupat nad nulu, sněhová pokrývka postupně roztaje. Maximální teploty vystoupí v sobotu na 3°C až 6°C, v horských polohách bude kolem +6°C. V neděli bude na Šumavě opět slunečno, horské polohy se dočkají teplot až +12°C, v nižších polohách bude kolem 7°C a většinou mlhavo, zejména v dopoledních hodinách. 

 

Díky ubývání oblačnosti dojde z pátka na sobotu hlavně v mrazových kotlinách k výraznějšímu poklesu teplot, pokud nastanou ideální podmínky (jasno, bezvetří), můžou teploty poklesnout k -13°C, ojediněle i níže. Čeká nás tak zřejmě nejstudenější noc tohoto podzimu.

 

Výška sněhové pokrývky 21. listopadu:

Lokalita výška sněhu
Velký Javor 15 cm
Plechý 10 cm
Poledník 7 cm
Březník 4 cm

 

 

(ir)