zs

70 milionů nebo 90?

Rozpočet města pro příští rok, bude schválen zastupiteli v lednu příštího roku. Již teď je však zřejmé, že výdaje navíc na investice budou v řádu desítek milionů korun.

Návrh rozpočtu na předpokládané akce počítá s hrubou částkou, kolem 70 milionů korun. Nyní se podle nových propočtů zvedne až na částku převyšující 90 milionů korun.

 

Jako první je v plánu dokončení rekonstrukce úpravny vody v Brlohu za 12 milionů korun, zateplení šaten v zimním stadionu, dostavba hasičské zbrojnice ve Výškovicích a stavba chodníku v ulici Družstevní.

 

 „Priorita je v tuto chvíli zateplení školy. Když jsme žádali o dotaci, předpokládali jsme, že nás samotné zateplení bude stát zhruba 26 milionů korun, takže poskytnutá dotace činí necelých sedmnáct milionů korun. Vycházeli jsme skutečně jen z nezbytných nákladů na zateplení proto, abychom v dotačním řízení dosáhli co nejlepšího bodového ohodnocení,” vysvětluje starostka Jaroslava Martanová.

K tomu jsou nutné připočíst náklady související s pracemi, které činí skoro 43 milionů korun, dále práce, které nejsou pokryty dotacemi v částce 9 milionů korun a náklady na terénní úpravy mezi tělocvičnou a dalšími budovami školy, včetně nádvoří.

 

Je zřejmé, že bez poskytnutí úvěru v řádech desítek milionů korun, město tyto plánované akce nedokončí. Kdo poskytne úvěr a kdo provede práce na zateplení, bude zřejmé až po výběrovém řízení. Až poté bude známa konečná cena investic.

 

Do rozpočtu na příští rok je také nutno počítat s částkou na vybudování chodníku v ulici Družstevní, a pokud bude možné, dojde i na rekonstrukci ulice Nad Stadionem. I zde bude muset být cena navýšena minimálně o dvojnásobek. Takže je nutno počítat s částkou okolo 5 až 6 milionů korun.

Město bude muset znovu požádat o územní rozhodnutí a stavební povolení.

 

(red)