Golfové hřiště nemá investora

 

Železná Ruda hledá investora pro golfové hřiště. Marně

 

 

Železnou Rudu na Šumavě by mimo zimní sezónu nemuseli navštěvovat jen vyznavači cyklistiky a pěších túr, ale také golfisté. Město hledá investora pro osmnáctijamkové hřiště v těsné blízkosti státních hranic. 

“Lokalita je ve schváleném územním plánu. Několik zájemců zjišťovalo podmínky, žádný investor se ale zatím neobjevil,” řekl Právu místní starosta Michal Šnebergr (ODS). 
Hřiště má vzniknout v prostorách u nového kasina v Alžbětíně. Většina z desítek hektarů pozemků je v soukromých rukou, část z nich vlastní Lesy ČR a další část je města. Radnice chce, aby případný investor v co největší míře bral ohled na místní přírodu. 
Město si od záměru slibuje příliv dalších turistů. U hřiště by mohl vyrůst luxusní hotel, který v Železné Rudě chybí. “Přáli bychom si, aby tomu tak bylo. Nejsme ale hlavním hráčem, tím je majitelka pozemků, která se změnou územního plánu souhlasila, a investor,” dodal Šnebergr. 
Podle Karla Čelikovského z České golfové federace (ČGF) je problémem finanční náročnost projektu. Významnou roli hraje cena pozemku a modelace terénu, která by v tomto případě byla rozsáhlá. Stavba hřiště by tak mohla přijít na sto miliónů korun. 
“Na osmnáctijamkové hřiště s patřičnými parametry potřebujete kolem padesáti hektarů pozemku. V horských oblastech ale musíte citlivě vycházet z krajiny, zásah je proto větší,” řekl Právu Čelikovský, který se dříve na studii golfového hřiště v odlišné železnorudské lokalitě podílel. 

Bavorsko: konkurence 

Na německé straně hranice už navíc funguje golfový klub u dvacet kilometrů vzdáleného Zwieselu, lepší hřiště se pak nachází mezi Deggendorfem a Regenem na kopci Rusel s nadmořskou výškou 856 metrů. Zůstává pak otázkou, kolik lidí by do Železné Rudy za golfem jezdilo, zvlášť v období, kdy dochází k vylidňování příhraničí. 
“Nastavit konkurenční laťku by bylo složité. Z Plzně by do Železné Rudy moc lidí nejezdilo, protože v jejím okolí jsou čtyři hřiště. Představa, že by se tato lokalita s takovým náročným projektem uživila z návštěvníků Železné Rudy, se jeví jako komplikovaná. Samozřejmě ale každému novému hřišti jako Česká golfová federace fandíme,” řekl Čelikovský. 

Mutace – Právo – jihozápadní Čechy

(hnutiduha)