Ledovka: kolaps na cestách i železnici

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu  ohledně SILNÉ LEDOVKY trvá

až do úterních 18 hodin a platí pro celé území České republiky.

 

Mrznoucí déšť, který od rána trápí Česko,  sevřel  kraje do ledovky a komplikuje nejen dopravu na silnicích a železnicích, ale prakticky veškerý pohyb po venkovních komunikacích. Nejvážnější situace na železnici je v je v současné době na Moravě, silnice jsou obtížně sjízdné prakticky všude, na mnoha místech  jsou zcela uzavřené. Nejen díky ledovce, ale také  proto, že na nich leží popadané stromy, které neunesly tíhu námrazy. Hasiči  evidují deístky výjezdů, na mnoha místech ve vyšších poohách mají sami problém se sjízdností komunikací a přístupností terénu.

 

Silničáři se snaží zpřístupňovat alespoň hlavní tahy, počasí jim ale jejich snahu vytrvale maří.

 

 

Přibývá dopravních nehod, podle předběžných informací redakce při nich zemřel jeden člověk (22 letý řidič na Chebsku),   přibývá i pacientů v úrazových ambulancích, kde jsou nejčastěji ošetřovány končetiny po pádu na zledovatělých chodnících a komunikacích. V sousedním Jihočeském kraji  evidují hasiči od  dnešních  11:30 hodin, kdy pro Jihočeský kraj začala platit výstraha ČHMÚ upozorňující na ledovku, kolem 40 událostí, kdy odklízejí ze silnic spadané stromy. Nejvíce bylo od večerních hodin zasazeno Prachaticko a Jindřichohradecko.  Na prachaticku se stala dopravní nehoda na železnici -vlak narazil do stromu u Zbytin. Nehoda se obešla bez zranění. 

 

ledovka ct24

 

Na  rizikové situace na silnicích si budeme muset  v západních i jižních Čechách ještě nějakou chvíli dávat pozor, situace by se měla zlepšit ve středu. Na úterý ještě meteorologové hlásí zataženo, místy slabý déšť nebo mrholení, ojediněle mrznoucí s možností tvroby ledovky. Na horách srážky mrznoucí nebo sněhové. Nejvyšší teploty 0 až 3 °C, na horách -2 až +1 °C. Ve středu už by mohla být situace  lepší – nejvyšší teploty by se měly pohybovat kolem +1 až +4 °C.

 

-red, chmi.cz,dp net-