Na letišti se dětem líbilo

Dvouletý projekt Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji, určený pro žáky základních a středních škol, spojuje několik aktivit – kromě účasti žáků základní školy na praktických hodinách středoškoláků se zaměřuje na seznámení s odbornou činností specializovaných pracovníků, podporuje materiálně technické potřeby aktivit projektu a exkurze do výrobních zařízení. Cílem projektu je systematická investiční a metodická podpora při zajišťování vzdělávání v technických oborech. Využití modernizovaných výukových prostor nejen pro výuku, ale i pro volnočasové aktivity pro žáky a studenty je jeho hlavním výstupem.

 

Základní škola Smetanova ve Vimperku se do projektu zapojila – jak jinak, než aktivně. Společně s koordinátorem projektu – Střední školou Vimperk – podporuje vztah žáků k technicky zaměřeným činnostem. Každých čtrnáct dní děti ze základky navštěvují technické zázemí v SŠ Vimperk, kde probíhá dvouhodinová výuka pracovních činností rozdělená do čtyř oddílů – práce se dřevem, práce s plasty, práce s kovem, elektrické obvody.

 

letiste praha 15 uvod

 

Právě exkurze byla cílem nejnovější části projektu. A ne jen tak ledajaká exkurze – rovnou do Prahy, na Letiště Václava Havla. Vypravily se sem děti ze sedmé a osmé třídy a výlet si pořádně užily.

 

letiste praha 13

 

 

Postupně se ve dvou skupinách (chlapci × děvčata) autobusem vypravili na obhlídku letištní plochy, sledovali odbavení letadel před startem i po přistání, pozorovali provoz na startovací dráze a prozkoumávali technické zázemí letiště (včetně služeb pro cestující). Nejvíce je zaujala návštěva hangáru společnosti ČSA, kde mohli přihlížet práci na kompletní revizi letadla. Děvčata mimo to ještě nahlédla do technického zázemí letištní Záchranné požární stanice.

{gallery}vimperk/2014/12_prosinec/letiste/{/gallery}

 

Odpoledne jsme pak strávili na výstavě Terakotová armáda a první čínský císař, kde žáci získali mnoho zajímavých informací o čínské památce, zapsané na seznamu UNESCO,“ doplnila k výletu Mgr. Jana Doležalová, která děti doprovázela.

 

{gallery}vimperk/2014/12_prosinec/terakota/{/gallery}