ilustrhasicivsichni

Sušičtí hasiči museli pěšky

Následky ledovky a zimního počasí  zaplnily statistiky hasičů v posledních dvou dnech více než je obvyklé. Na celém území ČR  díky náledí a sněhovým přeháňkm havrovaly desítky motoristů, stromy obtížené námrazou  prakaly a  často zatarasily silnice. Silničáři, hasiči, záchranáři i policisté jsou stále v plné pohotovosti, i když, jak se zdá, se “ledovková” situace uklidňuje.

 

ledovka 2

 

Ze zásahů hasičů na Klatovsku (1.-2. 12. 2014)

K padlému stromu přes silnici u Svatoboru se hasiči ze Sušice kvůli silnému náledí s technikou nedostali, museli pěšky. Komplikace s příjezdem k místu události měli i mezi Hartmanicemi a Dobrou Vodou. K padlému stromu se nakonec s velkou opatrností dostali, strom odstranili, místo události předali SÚS. Kromě náledí ztěžovala hasičům zásah u Nahořánek i hustá mlha. Zde hasiči odstranili z vozovky několik popadaných stromů. Na základnu se vraceli přes obec Maleč, při zpáteční cestě odstranili další padlé stromy a nebezpečné větve.

 

Ledovka sužuje Klatovsko už delší dobu, alespoň co lze usuzovat z výjezdů jednotek PO. Už 24. listopadu vyslalo operační středisko jednotky PO k dopravní nehodě osobního auta. V serpentinách v prudké pravotočivé zatáčce mezi Javornou a Železnou Rudou osobní auto částečně sjelo do příkopu. Řidič neutrpěl žádné zranění. Zůstal ale uvnitř nestabilního vozidla, hrozilo vážné nebezpečí, že se převrátí do příkopu.Po příjezdu na místo hasiči zajistili vozidlo pomocí navijáku, postupně vozidlo vyprostili a odstavili mimo komunikaci. Provozní kapaliny z vozidla neunikly. Na ošetření zledovatělého povrchu vozovky velitel zásahu prostřednictvím KOPIS povolal SÚS.

 

30. listopadu vyjeli hasiči z Kašperských Hor za obec ve směru na Stachy odstranit strom nahnutý nad vozovkou. V daném úseku bylo z důvodu silné námrazy více nebezpečných stromů. Vzhledem k situaci nebylo možné stromy porazit. Policie po dohodě s ředitelem Lesů ČR silnici II/145 mezi obcemi Kašperské Hory a Stachy až do odvolání uzavřela. Hasiči z vozovky odklidili velké popadané větve a vrátili se na základnu.

 

Ten samý den vyslalo operační středisko jednotku ze Sušice do obce Maleč, kde se vyvrátil vzrostlý strom a padl na rekreační dům, ze střechy srazil na zem komín a částečně poškodil eternitovou střešní krytinu. V době pádu stromu se v domě nacházel majitel tohoto objektu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn. Příslušníci jednotky za využití nastavovacího žebříku ořezali větvě stromu a postupně strom zkracovali. Zbylou část kmene položili na zem. Zásah komplikovala špatná viditelnost (mlha a stmívání) a mráz.

 

 

ledovka 1

 

Zhruba 60 procent veškerých výjezdů se odehrálo na severu Plzeňska, především v okolí Bezvěrova. Hasiči zde po celou noc odstraňovali ze silnic popadané větve i vyvrácené stromy, včetně těch, které nebezpečně zasahovaly do silnice a nebo hrozily pádem.

 

-hzs, red-