Okružní jízda školou

Honba za tituly je  požadavkem  takzvané moderní doby, ale sehnat šikovného řemeslníka, to je teprve kumšt!

 

Možná to znáte sami – potřebujete malíře, truhláře, zedníka… ale kde ho vzít? Ten co pracoval pro vaší tetu je zaneprázdněný, protože je šikovný a …. a jediný, o kom víte. Je vám to povědomé? Ano, sehnat spolehlivého instalatéra nebo elektrikáře je občas pěkný oříšek.  Dnes, v době, která sice stále vyžaduje  kvalitní vzdělání (nejlépe vysokoškolské), je největší poptávka zaměstnavatelů po řemeslech.

sos logo

Sušická SOŠ a SOU  disponuje širokou nabídkou učebních i studijních oborů v moderním prostředí a snaží se do svých učeben i dílen přilákat co nejvíce nových žáků a studentů. Formy volí různé, od nabídky stipendií, pmocí veřejných prezentací, až po Dny otevřených dveří, které letos pojala trochu netradičně.

 

“Otevřené dveře” pro veřejnost, zájemce o studium i jejich rodiče, má Střední odborné učiliště a Střední odborná škola   Sušici každoročně na podzim. Ani letošek nebyl výjimkou. Poslední listopadový pátek se neučilo, rozvrh vzal sice na chvilku za své, ale rozhodně pro dobrý účel.

 

 

sos1

 

 

Návštěvníci si během prohlídky školy sami mohli vyzkoušet laminování

v nové odborné učebně  Technologie plastů.

 

sos2

 

“Slovo škola má u nás trochu širší rozměr – zahrnuje totiž kromě dvou budov (jedné U Kapličky a druhé v Poštovní ulici) také prostory dílen v těsné blízkosti hlavní budovy, domov mládeže s moderním sportovním areálem a nově vybavená střediska praktického vyučování. Navštívit vše je tedy časově poněkud náročné, nabídli jsme proto našim hostům okružní jízdu s průvodcem se zastaveními na všech pracovištích. Co bylo možné během prohlídky vidět? V učebnách byly připraveny prezentace oborů s názornými ukázkami činností a praktických dovedností. Bylo možné vstoupit i do interaktivní výuky, zasednout s našimi žáky do lavic a zapojit se spolu s nimi do nejrůznějších aktivit.

 

Je pro nás velkou odměnou, že naše pozvání přijaly desítky žáků základních škol spolu se svými rodiči a že mezi nimi byli i tací, kteří k nám vážili cestu ze vzdálených míst. Doufáme, že se všem u nás líbilo a že „Den otevřených dveří“ splnil svůj účel – pomoci našim hostům při volbě vhodného typu středoškolského studia. Uvědomujeme si, že toto životní rozhodnutí je vskutku náročné. Obnáší v sobě totiž odvahu opustit něco důvěrně známého a vykročit do neznáma. Naší snahou bylo ukázat, že tento neznámý prostor je příjemně obydlen a obsahuje vše potřebné k tomu, aby od nás po absolvování tříletého nebo čtyřletého studia odcházeli mladí lidé, kteří jsou kvalitně připraveni pro svůj budoucí profesní život. Děkujeme tedy všem, kdo nás v pátek navštívili a chtěli bychom zároveň všechny zájemce o odborné středoškolské vzdělání pozvat na další „Den otevřených dveří“, který se bude konat tentokrát již za běžného provozu školy v novém roce 9. ledna,” upřesnil ředitel školy  Ing. Jaromír Kolář.

 

-k, red-