Nehody a požáry mikulášského víkendu

Ne všichni trávili  uplynulý víkend oslavami Mikuláše a radovánkami s tím spojenými. Hasiči, policisté a záchranáři Plzeňského kraje by  tenhle víkend určitě ke klidným nepřidali, do statistik si připsali celkem 35 zásahů, při nichž přímé škody  dosáhly 45 tisíc korun, uchráněná hodnota  byla vyčíslena na 2,1 milionu korun. Při nehodách bylo zraněno 8 osob.

 

5. 12. / 19.45 hod. Hasiči ze Sušice povolalo operační středisko do Dlouhé Vsi k nehodě osobního auta. Hasiči na místě zjistili, že je v
místě komunikace kvůli kácení stromořadí odbronou firmou uzavřena. Řidič OA tuto objížďku přehlédl a najel svým vozem na jeden z pokácených kmenů. Nehoda se obešla bez zranění, z vozidla neunikly žádné provozní kapaliny. Hasiči pomocí zvedacích vaků automobil nadzvedli a navijákem kmen zpod auta odstranili. Poté vozidlo položilli zpět na kola, vozidlo nebylo nijak poškozeno, pokračovalo dál v jízdě. Hasiči kmen stromu z vozovky odstranili a označení uzavírky přesunuli doprostřed vozovky, aby bylo lépe viditelné.

 

5. 12. / 7:41 hod. Na silnici I/21 za Planou na úrovni obce Kočov havarovalo osobní auto s nákladním. Následně došlo ještě ke střetu s
dalším projíždějícím osobním autem. K nehodě vyslalo operační středisko jednotky HZS Tachov a SDH Planá. Hasiči ve spolupráci se ZZS vyprostili z havarovaného vozidla zraněnou osobu a pomohli s jejím transportem do sanity. Provozní kapaliny hasiči odstranili pomocí sorbentu. Na místo se dostavily odtahové služby. Hasiči pomohli s naložením osobního auta a asistovali i u vyproštění kamionu. Silnice byla zhruba na dvě hodiny zcela
neprůjezdná, poté se podařilo zprovoznit jeden jízdní pruh, hasiči na místě usměrňovali provoz kyvadlově.

5.12.2014 DN Kočov

 

 

6. 12./ 9.30 hod. Hasiči ze Sušice zlikvidovali skvrnu od nafty, která se táhla z obce Chlum ve směru na Hartmanice po odbočku na polní cestu k lokallitě zvané Peklo. Na skvrnu dlouhou cca 2 km spotřebovali hasiči zhruba 60 kg sorbentu.

 

6. 12. /13.56 hod. Jednotku z Klatov vyslalo operační středisko za obec Koryta k dopravní nehodě osobního auta a traktoru. Vozidla se dle dostupných informací nestřetla, osobní auto sjelo z vozovky do příkopu. V osobním autě jely 4 dospělí a dvě děti. V době příjezdu jednotky byly všechny osoby mimo vozidlo. Hasiči zajistili místo nehody a do příjezdu ZZS se starali o zraněné – dospělou osobu a dítě. Ostatní osoby vyvázly bez zranění. Pro zmírnění stresové situace hasiči darovali dítěti plyšového dráčka. Z havarovaného vozidla neunikly žádné provozní kapaliny, vozidlo nepřekáželo silničnímu provozu. Do příjezdu PČR hasiči na místě usměrňovali provoz, poté si místo nehody převzala policie.

6.12.2014 DN Koryta

 

6. 12. / 15.15 hod. V Klatovech na křižovatce ulic Plzeňská x Rybníčky hasiči zajistili místo nehody dvou osobních aut. Spolupracovali se ZZS při ošetření 1 zraněné osoby a jejím transportu do sanitky. Po vyšetření nehody hasiči pomohli s odstavením vozidel mimo komunikaci a očistili  vozovku od uniklých provozních kapalin, střepů nehody si převzala PČR.

6.12.2014 DN OA 2 OA Klatovy, Plzeňská

 

6. 12. / 20.05 hod. – Za obcí Hlavňovice byly oznamovatelem nahlášeny vysoké plameny na louce. K požáru vyslalo operační středisko jednotky HZS Sušice a SDH Milínov-Hlavňovice. Jednalo se o požár po pálení klestu. Na místo se hasiči nedostali cisternami, k požáru se dostali pěšky. Na  nedaleký potok nasadili plovoucí čerpadlo. Požár se obešel beze škod.

 —

Přestože by měly být satistiky policie a hasičů dostatečně varující, někteří “řidiči” jdou  nehodám doslov naproti. Pod vlivem alkoholu a návykových látek neváhají usednout za volant. Oohrožují nejen sebe ale i ostatní účastníky silničního provozu. Následky  bývají až příliš často fatální…

Při dohledu nad silničním provozem policisté o víkendu zjistili několik řidičů pod vlivem alkoholu nebo návykových látek.

     V sobotu 6. prosincepřed pátou hodinou ranní byl v Horažďovicích kontrolován 36letý místní muž, který jel s vozidlem zn. Opel Kadett po ulici Strakonická. Alkoholtester u něj naměřil 1,38 promile alkoholu. Muž se podrobil lékařskému vyšetření ve zdravotnickém zařízení v Sušici a je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

 

 

– red, HZS PK, P CR-