Divočinou prošla tisícovka zájemců

S průvodci do divočiny šla letos skoro tisícovka zájemců, šest z nich obdrží zajímavé ceny za své fotografie

Nejen o zážitky a o poznávání šumavské divoké přírody mohli být bohatší účastníci našeho letošního programu Průvodci divočinou, ale také o zajímavé ceny. Stačilo poslat fotografie z výpravy s průvodcem do soutěže „Šumavská divočina“, která probíhala od poloviny července do konce října. Na Správě Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava se nakonec sešlo více než sto fotografií od 33 autorů.

Soutěžilo se ve dvou kategoriích a to „Šumavská divočina“ a „Člověk v šumavské divočině“. Každý účastník mohl zaslat dvě fotografie, ze kterých se vybíralo šest nejlepších, tři v každé kategorii.

Porotci byli samotní průvodci divočinou, kteří neměli jednoduchou práci, když museli vybírat šest nejlepších fotografií z celkem 103 došlých od 33 účastníků,“ říká Josef Štemberk z oddělení marketingu Správy NP a CHKO Šumava.

Pokud je člověk pozorný, tak na každé výpravě s průvodcem najde fotogenická místa. Tady příroda opravdu čaruje a udělat pěknou fotku tak není problém. Mě těší, že tady návštěvníci umí tato místa hledat, a opravdu tu Šumavu zažívají, což je poznat z těch fotografií,“ doplňuje fotograf Správy NP a CHKO Šumava Štěpán Rosenkranz.

Vítězem kategorie Šumavská divočina se stala s fotografií nazvanou „Past“ Gabriela Šťastná. Nejlepší fotografií v kategorii Člověk v šumavské divočině se stal snímek Aleše Trojana s názvem „Silák“. Oba výherci získávají dvě volná místa na výpravu s Průvodci divočinou dle vlastního výběru a publikace o Národním parku Šumava. Druhou a třetí cenou v každé kategorii je jedno volné místo na výpravu s Průvodci divočinou dle vlastního výběru a publikace o NP Šumava.

Výpravy s Průvodci divočinou se na Šumavě konají už od roku 2008. Každou sezónu Správa NP a CHKO mění nabídku výprav do míst, které dodnes zůstaly domovem velkých zvířat jako rys, jelen nebo tetřev, a kde má příroda dovoleno vyvíjet se dle svých vlastních přírodních zákonů.

O tento program je velký zájem. Za celou sezónu, tedy od začátku června do konce října, se konalo 107 výprav za poznáním šumavské divočiny v národním parku i chráněné krajinné oblasti. Nabídka byla opravdu široká od výprav na nejvyšší vrcholky hor, přes rašeliniště na šumavských pláních i ve Vltavském luhu až po poznávání kaňonu řeky Křemelné. Těchto výprav se účastnilo skoro tisíc lidí,“ tvrdí mluvčí Správy NP a CHKO Jan Dvořák.

 

Výpravy s průvodcem do divočiny budou pokračovat i v roce 2016 a jistě bude řada novinek. Díky dobré spolupráci s našimi kolegy z NP Bavorský les, bychom rádi zařadili například přeshraniční výpravy ze Šumavy k sousedům do divočiny NP Bavorského lesa.

 

Výsledky fotosoutěže „Šumavská divočina“:

 

Kategorie – Šumavská divočina

1. Gabriela Šťastná – Past

2. Tomáš Svoboda – Zhůřské pláně – podzim života

3. Radek Martínek – Sekerský potok

Kategorie – Člověk v šumavské divočině

1. Aleš Trojan – Silák

2. Jan Havelka – Na Šumavu se vrací bobr

3. Miroslav Špinar – Z vycházky k Černému jezeru


{gallery}vimperk/2014/12_prosinec/pruvodci_divocinou/{/gallery}