DNES: Druhý pokus na Mouřenci

Také třetí adventní neděli oslaví šumavský kostel na Mouřenci u Annína koncertem. V 15 hodin vystoupí v tomto románsko-gotickém chrámu skupina Druhý pokus z Kašperských Hor. Na kytaru i slovem ji doprovodí místní kněz P. Tomas van Zavrel. Po koncertě je pro zájemce připravená komentovaná prohlídka celého areálu. Vstupné bude jako obvykle dobrovolné. Výtěžek půjde na další provoz a údržbu kostela.

 

 Druhý pokus na Mouřenci2

Skupina Druhý pokus vystupuje na Mouřenci několikrát za rok. Tentokrát si připravila sprituály a adventní písně. “Naše kapela už existovala před lety. Vedl ji tehdejší duchovní správce Vavřinec Skýpala. Po čase jsme naše koncertování ukončili. Zhruba před třemi lety přišel do farnosti nový kněz Tomas van Zavrel a inicioval vznik nové kapely. Začali jsme proto znovu hrát a od té doby si říkáme Druhý pokus,“ přiblížila historii kapely její členka Eva Kovaříková. “Jsme moc rádi, že si s námi pater Tomas v neděli opět po čase zahraje,” dodává.

Během koncertu mohou lidé přinášet do kostela drobné dárky a pozornosti, které na konci prosince organizátoři mouřeneckých akcí předají seniorům v domově důchodců v Sušici. “Většinou jsou to lidé, kteří už nemají žádné blízké a potěší je jakákoli drobnost. Do druhého ročníku akce “Mouřenec naděluje” se mohou zapojit i děti, které třeba namalují seniorům nějaký pěkný obrázek,” říká Lukáš Milota, který spolu s dalšími dobrovolníky mouřenecké akce připravuje.

 

Do konce prosince bude kostel na Mouřenci otevřený ještě několikrát. V neděli 21. prosince od 14 hodin rozezní tento šumavský chrám koncert Žihelského pěveckého smíšeného sboru. Během koncertu mohou lidé získat Betlémské světlo, které přivezou skauti z Hartmanic.

 

Na Štědrý den připravili organizátoři speciální komentovanou prohlídku, a to od 11 do 12 hodin. V rámci pořadu “Štědrá hodinka” vystoupí někteří šumavští muzikanti, návštěvníci mohou rozjímat u ozdobeného stromečku nebo si koupit na poslední chvíli nějaký mouřenecký suvenýr a věnovat ho svým blízkým pod stromeček.

 

V sobotu 27. prosince od 16 hodin začíná v kostele promítání pohádky Anděl Páně, která vznikla před 10 lety mj. i na Mouřenci. Pohádku uvede její režisér Jiří Strach.

 

Pestrá sezona vyvrcholí přesně o silvestrovské půlnoci, kdy bude v kostele P. Tomas van Zavrel sloužit mši při svíčkách. 

 

(tz)