NP Šumava nemá platný plán péče

Zrušení plánu péče

 

Kdo jste neviděli poslední pořad ČT2 Nedej se, můžete jej shlédnout zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10782831463-nedej-se-plus/214562248410026-pomahej-si-a-chran-se/


Pořad zkoumal dnešní reflexi událostí blokády kácení u Ptačího potoka – vyvodí zodpovědná ministerstva důsledky z protiprávního jednání policie a bývalého vedení správy parku? Opravdu stojí za vidění a další šíření.



Včera přišla zpráva, že soud zrušil na základě žaloby obcí provizorní tříletý plán péče o NP Šumava, který ministerstvo životního prostředí schválilo na jaře. Z vyjádření předsedy Svazu šumavských obcí A. Schuberta vyplývá, že soud k tomu vedly procedurální důvody – výsledná schválená podoba plánu péče byla jiná, než na které se obce dohodly s předchozím ředitelem Jiřím Mánkem.


V praxi to znamení, že NP Šumava nemá platný plán péče a je na řediteli parku (resp. MŽP) jak budou o národní park pečovat. Otázka je, zda nevznikne problém s čerpáním peněz z evropských fondů.



Česká inspekce životního prostředí uložila správě parku rekordní pokutu 3 miliony kč za vypouštění splašků z restaurace Březník do Luzenského údolí. Bývalý ředitel Jiří Mánek nevyřešil při rozšíření restaurace problém nedostačující velikosti stávající jímky.


http://obec.sumava.eu/index.php/vimperk/102-zpravy/6692-za-breznik-padla-rekordni-pokuta


Restaurace bude muset být tuto zimu zavřená.



(hnutiduha)