DNES: Hej, mistře

kino-logo-cmykHej, mistře s dirigentem Bělohlávkem se živě rozezní ve 40 českých kinech

 

Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční

přímý přenos České FILHARMONIE

   
20. 12. 2014  14:45 hod.
Kino Sušice

 

 

 

 

 

 

 

filharmonie

Jan Jakub Ryba: Česká mše vánoční

Po historicky prvním přenosu Novosvětské z Rudolfina do kin zve Česká filharmonie a Aerofilms na adventní přenos Rybovy České mše vánoční. Při druhém přenosu z Rudolfina do kin se špičkový orchestr a sbor rozezní známým „Hej, mistře“ ve 40 kinech napříč Českou republikou. Koncertní přenos Rybovy České mše vánoční, která je v Rudolfinu beznadějně vyprodaná, proběhne v sobotu 20. prosince od 14:45.

V první půli koncertního odpoledne zazní Dvořákovy Slovanské tance. Kromě hudebního a pěveckého provedení na nejvyšší úrovni, s jakým se diváci vůbec mohou setkat, je přenos do kina atrakcí sám o sobě. Desítka kamer odhalí nečekané záběry a pohledy, které divák běžně v koncertní síni nemá šanci spatřit.

V přestávce se diváci můžou těšit na rozhovory s hudebníky a dirigentem a přenosem je provede šéf ČF David Mareček. Přenos bude režírovat Stanislav Vaněk z České televize. 

***

Pro koho je přenos ideální ?

Adventní přenos Rybovy České mše vánoční je typickým rodinným představením, i volba času nahrává rodinám s dětmi. Nebo ještě lépe, jde o program pro všechny generace.

„Notoricky známá skladba potěší i ty, kteří takzvanou vážnou hudbu často nevyhledávají, a na druhé straně všichni, kteří, se hudbě nějak věnují, ocení špičkové provedení „Rybovky“ na nejvyšší úrovni. Přenos do kina je atrakcí sám o sobě,“ dodává Ivo Andrle z distribuční společnosti Aerofilms.

 

Spočinutí v krásné hudbě jako ten nejlepší vánoční dárek

„Myslím, že je všeobecně dobré sahat k tradicím, a v tomto případě je to dotek, který oblažuje smysly i duši. Jsem si jist, že ta hodinka spočinutí v krásné hudbě je pro kohokoliv mnohem důležitějším dárkem než další hmotný předmět, jimiž se tolik zahlcujeme,“ komentuje přenos Jiří Bělohlávek.

„Českou mši vánoční jsem slýchal již jako kluk při návštěvách štědrovečerní půlnoční mše s mým tatínkem, později, v mých studentských dobách jsem ji hrával na violoncello v orchestru Svatojakubského chrámu s legendárním dirigentem Josefem Herclem. Je to skladba, která v mém vnímání navozuje dokonale atmosféru českých Vánoc,“ dodává Jiří Bělohlávek k České mši vánoční.

 

Vánoční dobročinné gesto

Česká filharmonie a Aerofilms se u této výjimečné příležitosti společně rozhodly pro dobročinné gesto. Část kapacity budou moci provozovatelé kin věnovat zdarma dětem z dětských domovů a lidem žijícím v domovech seniorů.

 

O představení

Missa pastoralis bohemica neboli Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby se stala nedílnou součástí českých Vánoc. Jednoduchý text o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám zhudebnil rožmitálský kantor v roce 1796, ve své relativně nejšťastnější životní periodě. Skladba pro svou prostotu i radostnou a svěží atmosféru byla a stále je srozumitelná a přístupná širokému obecenstvu. V úvodní části koncertu zazní první řada slavných Slovanských tanců Antonína Dvořáka.

***

Přejeme ojedinělý hudební zážitek…

Antonín DVOŘÁK: Slovanské tance op. 46

Jakub Jan RYBA: Česká mše vánoční

Česká filharmonie

(Rudolfinum – Dvořákova síň)

Diriguje Jiří Bělohlávek

Alžběta Poláčková – soprán, Veronika Hajnová – alt, Petr Nekoranec – tenor, Jan Šťáva – bas

Komorní sbor EN ARCHÉ, Smíšený pěvecký sbor Česká píseň, Vojtěch Jouza – sbormistr

Délka představení: 138 minut včetně 20 minutové přestávky