Davidův příběh

otevřená srdce
(red) Příběh Davida Hodana je příběhem statečnosti a vzdorování osudu.  Šťastné a veselé – takové si Vánoce přejeme všichni. Je ale spousta těch, kteří nemají to štěstí, že  si můžou užívat nejcennějšího daru, toho, který se nedá ani koupit, ani zabalit – zdraví.  I přesto chtějí být šťastní a veselí a  s obdivuhodou vnitřní silou se staví čelem ke svým hendikepům. Nahlédnutí do soukromí na lůžko upoutaného pětadvacetiletého Davida Hodana  nám poslal spolupracovník www.isusice.eu Martin Kramer:

 

 

Jeho zálibou jsou modely aut

david hodan 1

Přiblížily se Vánoce, většina z vás už má vybrané a připravené dárečky pro své nejbližší. Ale nejenom rodině a přátelům můžete udělat na Vánoce radost. Dovolte mi teď prosím, abych vám představil osud mladého Davida Hodana z Plzně, který se se svou nemocí vypořádává s obdivuhodným optimismem a jedním z jeho “motorů” je jeho hobby – sbírání modelů aut.

 

Problémy nadělaly nervy

Pětadvacetiletý David Hodan již od svého narození trpí genetickou vadou způsobující onemocnění periferních nervů. Tato nemoc ho však nezastavila a po základní škole se věnoval studiu na střední průmyslové škole elektrotechnické. Bohužel ale jeho studium přerušila „stopka“, jak sám říká. Přestoupil tedy na střední odbornou školu poštovní, kde studoval obor „informatika v ekonomice“. K tomu David dodává: „Školu jsem studoval dva roky. Byly to pro mě nejlepší roky života. Možná i tím, že jsem si v té době mohl ještě relativně užít spoustu věcí, které už mne v životě asi nepotkají.“

 

Okolo roku 2008 David prodělal komplikovaný zápal plic, který měl za následek „pendlování“ mezi nemocnicemi a bohužel i to, že David již nemůže žít bez plicního ventilátoru a drtivou většinu života tráví v posteli.

 

Důležité je nevzdat to a věřit i malým radostem


I přes toto vše ale David našel jednu obrovskou vášeň – auta a autíčka. Na internetu hledá vše o automobilech, komunikuje s dalšími na sociálních sítích, na diskuzních fórech a sleduje obchody, hlavně bazary s modely aut.

 

david hodan 2

 

Nejen ticho, ale i radost léčí

Je spousta lidí, kteří Davidovi fandí a i když nemohou udělat více, chtějí, aby měl ze své záliby radost a zachoval si optimismus a úsměv, který ho, navzdory jeho osudu, zdobí. Posílají mu různé modely aut, povídají si s ním přes počítač.

Pokud i vy patříte k těm, kteří rádi ‘dělají radost jen tak’, anebo jste možná v rámci vánočních úklidů našli na půdě nebo ve sklepě nějaký starý model, který upadl v zapomnění a víte, že právě takový by Davidovi udělal radost, ozvěte se mu na e-mail: DavidHodan@seznam.cz.

 

david hodan 3

 

David je za každý další přírůstek do sbírky moc rád a i vy sami si budete moci říci, že jste vykouzlili úsměv na rtech člověka, jemuž osud příliš důvodů smát se, nedává…

 

Martin Kramer, foto: archiv Davida Hodana