Víte, kde najdete “kakánka”?

Legendární šumavské betlémy

 

Pro adventní a vánoční dobu připravili pracovníci Muzea Šumavy v Kašperských Horách a Sušici v prostorách Galerie Muzea Šumavy v Kašperských Horách výstavu historických a soudobých betlémů ze střední Šumavy. Návštěvníci tak mohou obdivovat výtvory legendárních betlemářů – řezbářů jako byli na konci 19. a počátku 20.století Prokop Mack, Wenzl Tutschku z Kašperských Hor, Alois Matschiner z Řetenic a další. Po delší době je tak mimo jiné představen Tutschkuův betlém z kašperskohorské rodiny Hörnischovy z počátku 20.století se skupinami pastýřů ale především daráků, kteří reprezentují snad všechny vrstvy obyvatelstva staré Šumavy.

 

Podobně cenným betlémem jsou takzvané Hofmeistrovy jesličky ze Sušice ze sedmdesátých let 19.století nebo podstatná část velmi vzácného původně kostelního betlému z roku 1859, připisovaného místnímu truhláři, řezbáři a muzikantovi Prokopu Mackovi. Betlémské město je tu představeno nejen měšťanskými domy Kašperských Hor, ale i budovou místního kostela a radnice a dokonce i hradem Kašperkem.

 

V prezentaci soudobých betlémů samozřejmě nechybí díla Karla Tittla z Velhartic, Vladivoje Hracha, Josefa Růžičky či nedávno zesnulého Jaroslava Podzemského z Kašperských Hor.

 

 

{gallery}susice/2014/12_prosinec/betlemy/{/gallery}

Zcela jedinečným a vzácným exponátem, který jinde v českých sbírkách zcela určitě nenajdete, je unikátní betlémová figurka takzvaného kakánka, muže v podřepu se staženými kalhotami, vykonávajícího potřebu…Figurka má zřejmě inspiraci v betlémech vzdálené španělské oblasti Katalánska, kde představuje symbol štěstí, hojnosti a blahobytu. Instalaci výstavy betlémů ze Šumavy působivě doplňuje nápodoba šumavského lidového interiéru s ukázkami malovaného nábytku a podmaleb na skle. Své místo zde mají také historické náboženské obrazy zpodobňující Narození Páně, Klanění Sv. Tří králů, Matku Boží i Svatou Rodinu. Sváteční atmosféru do výstavy vnášejí i obrazy českých malířů 20.století, zachycující zimní krajinu jižních Čech a Šumavy.

V muzeu si můžete zakoupit publikace o Šumavě včetně bohatě ilustrované knížky Vladimíra Horpeniaka Advent a vánoční zvyky na Šumavě z nakladatelství Karmášek. Výstava potrvá do konce února 2015.

 

-vh, Muzeum Šumavy-