Jiří Strach a ANDĚL PÁNĚ dnes na Mouřenci

vanoce na mourenci - jiri strach a andel pane 211214 - 16 h

 

 

Jiří Strach promítne na šumavském Mouřenci svou pohádku Anděl Páně

 

I letos vyvrcholí vánoční program na šumavském Mouřenci u Annína pohádkou. V sobotu 27. prosince v 16 hodin tady začíná promítání vánoční pohádky Anděl Páně. Projekci zahájí režisér Jiří Strach, který tento film před 10 lety natočil, mj. právě v kostele na Mouřenci. Promítání je součástí komponovaného pořadu Vánoce na Mouřenci, který nabídne i hudbu a poezii.

 

Pohádka Anděl Páně vznikala na přelomu let 2004 a 2005. Pro kostelní scény vybrala tehdy produkce pozdně románský chrám na Mouřenci, který si následně režisér Jiří Strach velmi oblíbil. „Sem chodili generace našich předků, modlili se, křtili děti a pohřbívali své blízké. Je to místo, které v sobě má charisma víry a charisma lidskosti. A to všechno na vás dýchá. Já bych se na Mouřenec odstěhoval, kdyby to šlo,“ svěřil se už při natáčení režisér. Od té doby kostel často navštěvuje, a to nejen coby oficiální host. V sobotu před promítáním budou moci diváci s Jiřím Strachem diskutovat, např. o jeho současných projektech.

 

Před samotným promítáním přednese moderátor Radek Nakládal svou „andělkou“ báseň. Píseň o andělovi zahraje na kytaru a zazpívá Lenka Němečková a skladbu na klarinet přidá mladý šumavský hudebník Martin Kanaloš.. Po skončení 90minutové pohádky je pro zájemce opět připravená komentovaná prohlídka kostela a kostnice.

 

I když bude mouřenecký areál osvětlen loučemi, pro zpáteční cestu doporučujeme přibalit baterku. Pohádka trvá 90 minut, vyplatí se proto teple se obléci. My nachystáme pro diváky čaj a svařené víno a něco pod zadek,“ slibuje jeden z organizátorů mouřeneckých akcí Lukáš Milota. Vstupné je promítání je dobrovolné a výtěžek věnuje Jiří Strach na další provoz a údržbu kostela.

 

V sobotu také vyvrcholí akce „Mouřenec naděluje“. Naposledy tak lidé mohou přinést do kostela pod stromeček malé dárky nebo dětské obrázky pro seniory v domově důchodců v Sušici.

 

Poslední příležitostí navštívit Mouřenec před zimní přestávkou je silvestrovská půlnoc. Příchod roku 2015 oznámí památný zvon z roku 1329. Hned poté bude v kostele P. Tomas van Zavrel sloužit mši při svíčkách.

-lm-