Modrava má od včerejška novou záchranku

Nová záchranka na Modravě

Rychlejší dojezd sanitek k pacientům na Modravě a v oblasti centrální Šumavy by měla pomoci zajistit i nově otevřená stanice zdravotnické záchranné služby, která byla včera slavnostně otevřena na Modravě. Lékaři z Vimperka i ze Sušice sem měli dojezdové časy i delší než 30 minut a zejména v zimě nebylo možné dodržet zákonem stanovené limity.

 

Řidič sanitky a zdravotnický záchranář/ sestra – to je složení osádky výjezdové skupiny na nové modravské stanici, která bude pacientům k dispozici nepřetržitě a do oblastí centrální Šumavy se dostane během výrazně kratší doby než doposud. Záchranáři tak budou moci dodržovat zákonné dojezdové časy do 20 minut. K dispozici mají velkou sanitku, lékař bude dostupný v systému rendez-vous ze Sušice nebo z Klatov.

 

Výstavbu objektu pro záchranku, v hodnotě téměř 4 miliony korun, financovala ze svého rozpočtu obec Modrava. Jak uvedla Ing. Milena Stárková, radní PK pro oblast zdravotnictví, stanoviště bude na základě veřejné zakázky zajišťovat sušické nemocnice, která od Plzeňského kraje dostane na zajištění obou provozů záchranky – v Sušici a na Modravě – částku 24 milionů korun.

V nově budově mají záchranáři k dispozici dva pokoje pro výjezdovou skupinu, kuchyň, předsíň a sociální zařízení, garáž pro sanitku, sklad a kotelny. V podkroví budovy může být do budoucna upraveno trvalé bydlení.

Zkvalitnění zdravotnické péče je velkým přínosem pro obyvatele i návštěvníky této části Šumavy, kteří se budou cítit bezpečněji s vědomím, že v případě potřeby je pomoc „ na dosah”. V rámci integrovaného záchranného systému v místě funguje také Informační a strážní služba národního parku a Horská služba, tyto složky ale mohou zajišťovat jen první pomoc. Spolupráce se službou ZZS bude trvat i nadále, zejména v případech transportů z obtížně dostupných terénů jsou obě jmenované složky velmi důležité, protože disponují vhodnou dopravní technikou

 

Méně závažné případy budou záchranáři převážet do sušické nebo klatovské nemocnice, závažnější pak přímo do plzeňské fakultní nemocnice.

 

zachranka modrava

Slavnostního přestřižení pásky se ujali MUDr. Roman Sviták, ředitel ZZS Plzeňského kraje, Ing. Milena Stárková, radní PK a starosta Modravy Antonín Schubert (na foto zleva). Mezi přítomnými hosty nechyběli ředitel, lékaři a zdravotníci ze sušické nemocnice, vedoucí odboru zdravotnictví Plzeňského kraje, ředitel klatovské nemocnice, vedoucí Horské služby a pracovníci ISS NP Šumava.

-red, foto ed-