Z pohledu hasičů klid

V pátek 9. ledna 2015 po celém Plzeňském kraji řešili hasiči téměř 60 událostí, které souvisely s poryvem větru. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Klatovsku a Tachovsku.

V sobotu 10. ledna 2015 celkového počtu 134 událostí v Plzeňském kraji více než 90% souviselo s počasím. Nejvíce práce měli hasiči na Klatovsku, zasahovali u 1/3 všech událostí.

Po oba dny hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy z vozovek, vodních toků a železnic, včetně těch, které hrozily pádem. V několika případech hrozilo, jako třeba v Drslavicích na Klatovsku nebo mezi Líšnou a Kubovem na Rokycansku, že nebezpečné stromy padnou na zasahující hasiče. Zásah byl proto přerušen a odložen na další den a komunikace byly v těchto místech zcela uzavřeny. Vozovka byla uzavřena i mezi obcemi Rozněvice a Okrouhlé Hradiště, kde popadané stromy strhaly kabely el. vedení.

V několika případech museli i ze střechy odstranit nebo zajistit větrem uvolněnou střešní krytinu. V okolí řek hasiči monitorovali stav hladiny. Hasiči děkují za spolupráci, u většiny zásahů, Policii ČR a technikům rozvodných závodů.

 

“V Plzeňském kraji se v neděli 11. ledna 2015, alespoň z pohledu hasičů, počasí uklidnilo. Hasiči zasahovali během celého dne pouze u 28 událostí, z toho 19 souviselo s počasím. Ve většině těchto případech hasiči odstraňovali popadané a polámané stromy z vozovek a železničních tratí, ve Stříbře likvidovali popadané stromy na hřbitově, v Domažlicích a Plzni hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střechách budov. U Železné Rudy narazil do padlých stromů vlak, naštěstí byl prázdný, nikdo kromě strojvedoucího v něm nejel. Strojvedoucí vyvázl bez zranění. Nehoda uzavřela trať na několik hodin,” uvedla mluvčí plzeňských hasičů por Mgr. Pavla Jakoubková.

 

stipoklasy

 

Dopravní nehoda u Štipoklas (Plzeň – sever) vypadala hrozivě, naštěstí z nehody vyvázla jedna osoba pouze se zraněním. Nebylo nutné zraněného vyprošťovat, v době příjezdu hasičů už se o něj starali záchranáři.

 

 

 

 

tremosna

Třemošná – kolize osobního auta s veřejným osvětlením, za železničním přejezdem, si vyžádalo jedno zranění. Hasiči pomohli ZZS na místě zraněnou osobu ošetřit a po zdokumentování nehody Policií ČR odstranili auto i poškozený sloup z komunikace.

 

-red, hzs-