mpilustr

Strážníci se nezastavili

– informační servis městské policie Vimperk –

 

Konec prosince a začátek nového roku byl pro strážníky městské policie ve Vimperku, co se různorodosti případů týká, opravdu barvitý. Měli co do činění se živly, lidmi i zvířaty. Z bohatých statistik vybíráme případy, vážné i úsměvné, spojené nejen s koncem starého a začátkem nového roku.

 

Vandalství – v polovině prosince bylo strážníkům MP Vimperk nahlášeno vandalství, se vzniklou škodou více než 10 tisíc korun, kterého se neznámý pachatel dopustil na budově školy Epigon. Nejenže ukradl měděný svod dešťové vody, ale také poškodil jeho vyhřívání. Z důvodu podezření na trestnou činnost a výši škody byla událost předána státní policii.

 

Chtěl skočit pod auto… Krátce po poledni 16. prosince se na silnici u ulice Pasovská vydal silně podnapilý muž. Jeho chování nasvědčovalo tomu, že chce skoncovat se životem a nechá se přejet některým z projíždějících aut. Jeho počínání bylo telefonem ohlášeno n služebnu strážníků a hlídka se okamžitě vydala na místo. Zároveň městský kamerový dohlížecí systém mužovo chován zaznamenával. Strážníci přijeli včas – muže ze silnice odvedli, zjistili jeho totožnost a ptali se po důvodu jeho počínání. Muž opakoval, že se chce nechat přejet. Případ dále pokračoval za asistence Policie ČR, která muže převzala a zajistila.

 

Dohoda nestačí – prověřit okolnosti podezřelé manipulace se dřevem vyjeli strážníci na žádost kolegů od státní policie 17. prosince v odpoledních hodinách. Ti jim oznámili, že pravděpodobně dochází ke krádeži dřeva (za pomoci náklaďáku) v místech mezi Cejsicemi a Výškovicemi.

Hlídka na udaném místě zastavila nákladní auto naložené dřevem a u řidiče zjišťovala oprávněnost jeho počínání. Ten uvedl, že náklad veze majiteli jedné stavební firmy, který prý dřevo od majitele řádně koupil. Po zdokumentování strážníci získané informace předali Policii ČR.

 

Podnapilého muže předali manželce – při hlídkové činnosti v nočních hodinách 19. prosince našla hlídka podnapilého muže ležícího na chodníku. Muž se strážníky komunikoval a byl zcela při vědomí. Uvedl, že pouze zakopl a ani nechtěl ošetřit drobné oděrky ve tváři. Za asistence strážníků dorazil k domovu, kde byl předán manželce. Jak ta vyřešila jeho indispozici,

 

Ráno si ještě schrupnul na lavičce – 20. prosince, krátce před osmou ranní, našel místní obyvatel muže ležícího na lavičce u zastávky autobusu (směr Zdíkov), kde pravděpodobně posilněn alkoholem usnul. Muž nebyl zraněn, jen tvrdě spal. Strážníci ho probudili a z místa vykázali.

 

Všeho s mírou – jeden z místních občanů zašel na služebnu strážníků 20. prosince před polednem a oznámil ničení veřejné zeleně – romské děti lámou větve ze smrku v parku u základní školy. Hlídka MP na místě zjistila, že oznámení bylo pravdivé…. děti si nesly dvě větvičky na vánoční výzdobu. I když možná účel dobrý, místo k obstarání si vánoční výzdoby už tak vhodné nebylo – strážníci domluvili dětem, asistenti prevence kriminality poučili jejich rodiče.

 

Rozbité okno a ukradená měď – na budově bývalé knihovny si všimla rozbitého okna místní žena 22. prosince kolem poledne. Oznámila to strážníkům, ti vyrozuměli jednatele správy domů a společně se vydali místo prověřit. Majiteli objektu vznikla nejen škoda na rozbitém okně, ale také za ukradených asi 20 metrů měděných trubek z ústředního topení. Případ byl proto předán Policii ČR.

 

Chytal kozy na silnici – ten samý den odpoledne si strážníci mohli myslet, že se někdo pokouší o žert, když jim bylo oznámeno, že „na drozďáku“ na silnici pobíhají kozy. Nešlo ale o vtip – zvířata skutečně majiteli utekla, ohrožovala bezpečnost dopravy a koneckonců, i svůj život. Majitel, který byl hlídkou na místě o situaci vyrozuměn, se vydal ihned kozy ukáznit do patřičných míst.

 

Injekční stříkačky odvezli v kontejneru – na druhý vánoční svátek dopoledne byl vimperským strážníkům oznámen nález použitých injekčních stříkaček v parku u základní školy TGM (u Volyňky) za výměníkem. Hlídka prohlédla inkriminované místo i jeho okolí a nalezené stříkačky odvezla ve speciální nádobě.

 

Pták se rozhodl sám – k úsměvnějším případům, k nimž jsou strážníci voláni, patří i ten ze 27. prosince, kdy v odpoledních hodinách volala starostlivá žena z Tesca. Bála se, aby pták, který vlétl do skladu obchodu neutrpěl zranění a při poletování mezi regály se neutloukl. Strážníci se jeli na nezvaného hosta podívat, ale jak po příjezdu zjistili, ten měl vlastní pud sebezáchovy dostatečně silný na to, aby cestu z obchodu dokázal najít sám.

 

Mohlo to dopadnout hůř – auto stojící napříč komunikací, bez řidiče…. Takový pohled se naskytl strážníkům 29. prosince v dopoledních hodinách, když se dostavili na nahlášené místo. Strážníci zjistili majitelku vozidla a neprodleně ji kontaktovali. a špatně zabržděné auto se rozjelo samo, naštěstí se nikomu nic nestalo a nezpůsobilo větší kolizi. Majitelka vůz přeparkovala a bezpečně zabrzdila.

 

Silvestr a novoroční oslavy poměrně v klidu – několik zaběhlých psů mají na svědomí tradičně silvestrovské petardy, tentokrát se ale dalo říci, že jejich počet nebyl tak vysoký, jako v uplynulých letech. Nicméně oslavy příchodu nového roku do ranních hodin bedlivě sledovali i sloužící strážníci. Kromě téměř nepřetržité hlídkové činnosti byli zavoláni například k asistenci kolegům ze státní policie k disco klubu Malibu před třetí ráno, zhruba o hodinu a půl později ke Skalce, kde se údajně měl na zemi svíjet muž. Hlídka na uvedeném místě nikoho nenašla, jen o něco dál za Skalkou šel směrem na Výškovice muž, který na dotaz hlídky uvedl, že je v pořádku a jde domů k synovi.

 

Vyhrožoval televizí – anonymní oznamovatel, který si 1. ledna stěžoval na bezcitnost sousedů parkujících na místě vyhrazeném pro tělesně postižené. Rozčilený muž uvedl, že pokud hlídky nebudou řešit parkování pro invalidy v ulici Luční, dá podnět o situaci televizi. Hlídka na místě pořídila fotodokumentaci. Celou událost nelze řešit dle zák. 361/2000 Sb., jelikož dle tohoto zákona označení neodpovídá.

 

Nebezpečí pobíhajících psů – nehody, zranění… Městská policie opakovaně žádá majitele psů, aby na své čtyřnohé miláčky dávali pozor a zabezpečili místo jejich pobytu tak, aby psi neutíkali. Časté případy, kdy na silnici dojde k nehodě kvůli zde pobíhajícímu zvířeti – psovi, může demonstrovat i ten z 2. ledna, kdy ke střetu psa s vozidlem došlo v odpoledních hodinách v ul. Špidrova. Řidič vozu Kia Sorento se srážce nedokázal vyhnout, nicméně se dál o stav zvířete nezajímal a odjel. Zraněný pes se dostal do ulice Družstevní a pod Homolkou, kde už u něj, v době příjezdu hlídky MP, stála jeho majitelka. Pes byl převezen k ošetření k místnímu veterináři, strážníci se pokoušeli zjistit řidiče vozu který jej srazil, ale bez úspěchu.

 

Leží a spí, ženu domů nepustí – čtvrtý den nového roku si pro obveselení alkoholem vybral muž, jemuž přítelkyně svěřila klíče od svého bytu. Přemíra alkoholu a únava způsobily, že muž v bytě tvrdě usnul hned za dveřmi a žena se nemohla dostat domů. Podařilo se jí to až za pomoci strážníků a zejména hasičů, kteří museli přijet byt otevřít. Muž nejevil známky zranění a lékařské ošetření odmítl.

 

Zloděj má velikost 44 – velikost obuvi přesněji. Právě tak velké zmizely majiteli z chodby v jednom z panelových domů v ul. K rokli. Boty zn. Columbia, velikost 44, cena těsně pod 4 000 korun, se někomu „hodily víc“… Strážníci po oznámení případu sepsali úřední záznam o krádeži.

 

Troufl si na ostrahu – napadení ostrahy Penny marketu prověřovali na místě strážníci chvilku po nahlášení, 7. ledna v odpoledních hodinách. Po zjištění okolností a zklidnění situace byla přivolána také státní policie, která záležitost s podezřením na trestný čin převzala k dořešení.

 

Počasí přidělalo práci i strážníkům – odtržené části střechy, ale zejména popadané stromy přes silnici řešili strážníci v několika případech sami i ve spolupráci s ostatními složkami IZS 9. a 10. ledna, kdy počasí a hlavně silný vítr stromy lámal a vyvracel poměrně často na dopravně frekventovaných místech.

 

-mp, red –