Včelka Mája a kůrovec rozesmáli publikum

IMG 6074

Včerejší oslava  druhých narozenin oblíbené talkshow Radka Nakládala probíhala v té správně atmosféře. Nechyběl dort a šampaňské (gratulace od www.sumava.eu a www.isusice.eu), ani dárky (ovšem pro diváky, tentokrát od nového partnera, sušického pivovaru U Švelchů), ale hlavně nechyběli úžasní hosté a diváci, z nichž většina si nenechala, za dva roky trvání pořadu, ujít téměř žádný z jeho dílů.

 

IMG 6094

 

Prvním hostem výročního ‘ˇŠkrtněte si’ byl HLASOPLET – mužský vokální kvintet z Plzně. Petr Berchtold, Zdeněk Lahoda, Viktor Fiedler, Radek Štědronský Shejbal a Jan Fraus dokázali, že muzika je baví a že oni sami ji dovedou publuku zprostředkovat originálním a zábavným způsobem (jejich provedení ‘Včelky Máji’ opravdu nemá konkurenci).

 

IMG 6132

Jejich vyprávění o tom, jak s s muzikou potkali a proč u ní zůstali, bylo prokládáno ‘veselými historkami z natáčení’, a provedením známých hitů i vlastní tvorby, které publikum po zásluze ocenilo …

Jak se HLASOPLET sám představuje? Na jejich stránkách si můžeme přečíst:

“HLASOPLET vznikl na jaře roku 2003 na půdě Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. Tak jako spousta krásných věcí vzniká tak nějak samo, i v tomto případě se na jednom místě a v jednom okamžiku sešlo pět mladých mužů, kterým to spolu zpívá tak jako málokomu.

Přirozenost, preciznost, pestrost, hudební vtip a hlasový rejstřík od hutných basových tónů až ke kultivovaným falzetovým výškám – to jsou devizy, jež si brzy nalezly cestu k obecenstvu. S úspěchem roste chuť, takže se repertoár záhy rozrostl o další spirituály, jazzové kousky, popové „líbivky“ i pohodovou hudbu a la 30. léta, ve vlastních osobitých úpravách.

V současnosti HLASOPLET pravidelně vystupuje v tuzemsku i v zahraničí.”

 

IMG 6127

Pánové společně zpívali, doplňovali se ve vyprávění a společně také zapálili sušickými sirkami tradiční svíčku…

 

 

IMG 6150

Druhým hosetm narozeninového dílu byla osobnost sušičákům dobře známá – výtvarník, ilustrátor, karikaturista a jediný ‘kreslící celník’ u nás JOSEF POSPÍCHAL.

Jeho tvorbu dobře znají současné generace už od dob Dikobrazu, kam se mu, jak on sám říká, podařilo proniknout až na několikátý pokus, ale zato  tam pak vydržel  dlouho a  dost často mu patřila titulní strana. Ale samozřejmě nejen  v tomto titulu. Josef Pospíchal za svou bohatou životní tvorbu stihl posbírat  mnoho významných mezinárodních ocenění za své satirické obrázky i za ilustrace učebnic – například matematiky, fyziky, knížek pro menší i větší čtenáře. 

 

Josef Pospíchal je stále aktivním umělcem, spolu s dalšími kolegy výtvarníky nebo i sám pořádá výstavy, účastní se kulturního života a  zajímá se živě o dění kolem sebe. Jeho vyprávění,  vtipný  náhled na životní peripetie, příběhy z  mládí i komentáře k současnosti, diváky v sušickém kině potěšilo i pobavilo. Došlo i na citaci několika z jeho trefných veršovaných dílek, třeba na téma životaschopnosti kůrovce…

IMG 6179

 

 

Ačkoliv  to zpočátku vypadalo na ryze pánskou jízdu (na jevišti), na své si přišly i dámy. Pochopiteně  hlavně díky  účinkujícím, ale také proto, že výhru v podobě originálního piva ze sušického pivovaru získaly, po slosování  zakoupených vstupenek, právě tři ženy.

 

Na samotný závěr  pozvedli  všichni na jevišti společně sklenku k symbolickému přípitku a přání  mnoha dalších úspěšných dílů pořadu.

 IMG 6188

 

Škrtněte si, prosím, je  pořadem, který před dvěma lety doplnil nabídku  programů pro sušické i okolní publikum. V průběhu dvou let se v “křeslech pro hosta” Radka Nakládala vystřídalo mnoho zajímavých a vzácných hostů – přáním od  publika je, aby pořad pokračoval co nejdéle, měl stále nové a nové příznivce a přivedl do Sušice  osobnosti z kulturního a společenského života, které “hned tak nepotkáme”. Všechno nejlepší k narozeninám a v únoru na viděnou u dalšího dílu….!

 

-as-

 

{gallery}susice/2015/01_leden/skrtnete_kopie_web/{/gallery}