První na stanici ve Vimperku

Na stanici ve Vimperku už slouží první jihočeská čtyřkolka

 

Za přítomnosti starostky města Vimperk Ing. Jaroslavy Martanové předal krajský ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš v pondělí do rukou ředitele územního odboru Prachatice plk. Ing. Milana Raby klíčky od zcela nového terénního vozu, který ode dneška bude jako první speciální technika tohoto typu sloužit na území jihočeského kraje – konkrétně na stanici ve Vimperku.  

ctyrkolka vimperk 1

 

Terénní vůz SxS s příslušenstvím byl pořízen z projektu operace Technika, technologie a prostředky Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pro efektivní zásah. Projekt realizovaný v letech 2013 – 2015 je spolufinancován prostřednictvím strukturálních fondů Evropské unie, přesně se jedná o Integrovaný operační program Evropského regionálního rozvojového fondu. V rámci operace Efektivní zásah bylo na konci minulého roku pro Hasičský záchranný sbor České republiky pořízeno 10 takovýchto vozidel.
Proč je tato speciální technika pro jihočeské hasiče potřebná a důležitá, vyjádřil krajský ředitel HZS Lubomír Bureš: „Touto technikou reagujeme na různorodost zásahů, které likvidujeme na Vimpersku a Šumavě. Terénní vůz SxS bude nasazován při zásazích v obtížném přírodním prostředí od požárů po pátrání po pohřešovaných osobách.“
 

ctyrkolka vimperk 2

 

ctyrkolka vimperk 3

Jihočeští hasiči obdrželi speciální terénní čtyřkolku SxS Arctic Cat Prowler HDX 700i. Součástí dodávky byl i brzděný přívěs Paragan Gapa PG 13, který slouží jak k její vlastní přepravě, tak ho lze využít pro přepravu dalšího nákladu až do hmotnosti 680 kg. Čtyřkolka přepraví tři členy osádky. Je mimo jiné vybavena integrovaným navijákem včetně ocelového lana a háku, vyhledávacím světlometem či přenosným vysokotlakým hasicím zařízením s nádrží o objemu 250 litrů. Sklápěcí korba po vyjmutí vysokotlaku uveze až 455 kg, její prostor umožňuje transport europalety.
 
Vimperští hasiči předpokládají využití tohoto vysoce speciálního vozu zejména v těžko dostupných oblastech, a to především při záchraně a transportu zraněných osob, při hašení v místech nedostupných pro těžkou požární techniku či při dovozu hasebního materiálu. Čtyřkolku lze využít i v případech spolupráce s ostatními složkami integrovaného záchranného systému při pátracích akcí po pohřešovaných osobách.
Cena pořízené čtyřkolky je 498 892,- Kč, včetně přívěsu pak celková cena činila 648 560,- Kč.
 
-hzs cr-