Z regionu: Prášily vyhrály soud

Prášily vyhrály spor o pozemek, na němž advokát postavil apartmány – zprávu zveřejnil včera  server plzen.idnes.cz

Šumavská obec Prášily uspěla ve sporu s vlivným advokátem Miroslavem Zamiškou. Soudili se o parcelu, na níž podnikatel nechal postavit apartmánový „Dům u roty“. Bývalý starosta mu pozemek prodal za pouhé dva tisíce korun plus několik bytů pro obec. Zastupitelé to ovšem neschválili.

prasily spor

 

Byl to prestižní souboj. Jedna z bitev, ve které proti sobě nepřímo stály dvě skupiny obyvatel šumavských Prášil. V jedné jsou příbuzní a příznivci vlivného advokáta – podnikatele Miroslava Zamišky – a ve druhé lidé kolem starosty Libora Pospíšila.

Obec s Pospíšilem v čele se soudila se Zamiškou o pozemek, na kterém advokát nechal postavit apartmánový „Dům u roty“, a obec nakonec vyhrála. „Výsledek je, že obec má pozemek zpátky, smlouva o převodu pozemku je neplatná,“ prohlásila soudkyně Krajského soudu v Plzni Alena Polednová. Proti verdiktu už není možné se odvolat, jen lze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Letitý spor vznikl na základě toho, že se bývalý starosta Prášil Mojmír Kabát, který si se Zamiškou rozuměl, s advokátem domluvil, že na obecním pozemku postaví bytový dům a v něm některé byty přenechá obci. Na základě toho Zamiška zaplatil za metr čtvereční jen korunu, tedy celkem 2 137 korun.

Prodej ovšem neschválili zastupitelé, což je podle zákona nutné. Následující vedení obce se starostou Liborem Pospíšilem prodej napadlo u soudu a uspělo. „Ten verdikt je pro nás, mimo jiné, důležitým symbolem. Je to doklad, že to, co se tady dělo, nebylo správné,“ komentoval verdikt soudu Libor Pospíšil.

(zdroj: plzen.idnes.cz)

CELÝ ČLÁNEK ZDE