Proč sušické gymnázium?

gymn 4

 

gymnaziumsusice logo
 Proč sušické gymnázium?

„Čím budu? Co vlastně chci?” Představa, že dnešní patnáctiletí, či dokonce jedenáctiletí znají přesnou odpověď na tyto otázky, je trochu z říše snů. Takže to většinou zůstává na poradě s rodiči.

A ti už dnes vědí, že bez maturity nelze ani na vysokou ani na vyšší odbornou školu, ba dokonce ani na trhu práce bez maturity moc šancí není. A protože jsme dnes již v údobí, kdy se povinně musí skládat státní písemné maturitní zkoušky, jednotně zadávané Cermatem, máme už za sebou tři roky, kdy po ukončení maturitních zkoušek na nás média chrlí neuvěřitelná čísla o neúspěšnosti maturantů.

A tak je dobré se informovat, jak která škola své svěřence na maturitu připraví a jaké možnosti
k tomu má, např. kolik hodin týdně může povinným maturitním předmětům v jednotlivých ročnících věnovat a jaké jsou její dosavadní výsledky v té povinné písemné části státních maturit. A tady se může sušické gymnázium oprávněně pochlubit, neboť za celé čtyři roky průběhu státních písemných zkoušek se našel jediný student, který v jednom předmětu neuspěl; jinak po čtyři roky všichni naši gymnazisté tuto oblast maturity většinou s velmi dobrými výsledky zvládli. To znamená, že je škola schopna své žáky k této zkoušce dobře připravit.

 

I v letošním roce bude Gymnázium v Sušici otevírat 1 třídu osmiletého a 1 třídu čtyřletého studijního cyklu, obě po 30 žácích. Pro přijímací řízení zvolilo formu jednotných státních zkoušek z Cermatu jako všechny ostatní střední školy s maturitou v Plzeňském kraji. Zohledňovány budou ovšem i výsledky prospěchu z minulého školního roku a letošního pololetí, stejně jako úspěšnost v olympiádách vědomostního charakteru. Pro zájemce o studium nabízí naše gymnázium také přípravné kurzy k přijímacím zkouškám, a to v následujících termínech: z českého jazyka 12.2. a 5.3., z matematiky 24.2. a 10.3. (pozn. red. – podrobněji o kurzech text níže)

A jak strašně strašná je ona pověstná dřina na gymnáziu? Zeptala jsem se v naší školní knihovně namátkou tří našich studentů z čtyřletého cyklu a položila jsem jim následující otázky: Jaký jste student(ka)? Dá se studium zvládnout? Musel(a) jste omezit své zájmové činnosti nebo jste zde některé rozvinul(a)?

Zde odpovídají:

Zdeněk Straka, 4.A: Patřím ke studentům s lepším průměrem. Své zájmy jsem omezovat nemusel, dokonce jsem začal se studenty hrát divadlo a ještě stíhám nějakou tu brigádu.

 

Petra Hosnedlová, 3.A: Řadím se mezi průměrné studenty a studium se dá zvládnout i bez depky. Nemám široké pole zájmů, ale stále chodím do ZUŠ a občas si dopřeji sport.

Daniel Hubáček, 1.A: Patřím spíš k lepšímu průměru. Studium se zvládnout dá, ale je nutné si zvyknout na domácí přípravu. Hraju fotbal, tenis, tancuji a na gymnáziu jsem přibral kroužek orientačního běhu a mapování a taky robotiku. Sušické gymnázium doporučuju.

Tak to vidíte. Jestli nejste typ „mouchy, snězte si mě” nebo „kam mě ráno postaví, tam mě večer najdou”, klidně na Gymnázium v Sušici zamiřte – budete vítáni.

Božena Bůžková

 

 

 gymn 1 gymn 2  gymn 3

 

 

Přípravné kurzy na sušickém gymnáziu

gymnaziumsusice logo
Gymnázium Sušice zve zájemce z řad žáků 5. a 9. tříd ZŠ o studium na osmiletém a čtyřletém gymnáziu na přípravné kurzy k přijímacím zkouškám. Tyto kurzy budou probíhat z matematiky v úterý a z českého jazyka ve čtvrtek vždy od 14.00 do 15.00 hod. (pro žáky 5. tříd) a od 15.15 do 16.15 hod. (pro žáky 9. tříd) v následujících termínech:

 

12. února – český jazyk
24. února – matematika
5. března – český jazyk
10. března – matematika

Nespornou výhodou přípravných kurzů je poznání prostředí školy, seznámení se s obsahem a formou testů a možnost včasného odhalení případných nedostatků ve znalostech.

Bližší informace o kurzech a přijímacích zkouškách najdete na http://www.gymsusice.cz nebo na tel. 376 526 407.
Těšíme se na Vás.

Ivan Kratochvíl