sauna

„Saunováčci“ – Saunování dětí

Sportoviště města Sušice chystají od 31. 1. 2015 další novinku pro rodiny s dětmi – vždy v sobotu od 13 do 15 hodin poběží program Saunováčci (saunování pro děti). Co je v takovém případě dobré vědět a znát:

 

Kdy se začít saunovat?

Nikde není přesně definována věková hranice, kdy s pravidelnou návštěvou sauny začít. Vše je velice individuální. Například ve Finsku se děti saunují již od půl roku života. V našich podmínkách se většinou začíná po dovršení tří let. Saunování musí být dítěti především příjemné – nesmí být do něj nuceno.

 

Jaká je teplota v sauně pro malé děti?

Teplota v sauně je nižší cca 60 stupňů v úrovni vyšších lavic.

 

Co od saunování svého dítěte mohu očekávat?

Nelze očekávat, že Vaše dítě bude hned po první návštěvě otužilé a zlepší se mu imunita. K docílení výsledků je třeba pravidelnosti. Je vypozorováno, že u pravidelně se saunujících dětí je mnohem menší nemocnost, lépe spí a více jim chutná.

 

Kdy dítě do sauny nemůže?

Především je dobré se vždy před prvním saunováním poradit s dětským lékařem. Do sauny se dále nikdy nesmí po nemoci, při poruchách kůže, epilepsii, dýchacích problémech, nateklých zhmožděninách atd.

 

Co s sebou do sauny, na co si dát pozor?

Určitě si vezměte ručník, prostěradlo, mýdlo. Před vstupem do sauny dítě umyjte (stejně jako sebe), pozor nemyjte mu hlavu v sauně se z mokrých vlasů odpařuje vlhkost a zhoršují se tak podmínky pro saunování (vyšší vlhkost vzduchu). V sauně dítě posaďte na čisté prostěradlo. Nohy by měly být ve stejné úrovni jako zbytek těla. Zvoli můžete buďto poloh v leže, v sedě (např. v tureckém sedu) nebo na „bobku“. V sauně je třeba pobýt 5 – 7 minut, následné ochlazení musí být pozvolné. Nejdříve se vlažnou vodou umyjí ruce, pak nohy, záda a nakonec hrudník. Následuje fáze odpočinku. Poté celý proces proveďte ještě jednou, poté se osprchujte teplou vodu, doplňte tekutiny a odpočiňte si alespoň na 30 minut.

 

Více informací na: www.sportoviste-susice.cz

Těšíme se na Vaši návštěvu.

-SMS-