Rehabilitace v sušické nemocnici

POOPERAČNÍ PÉČE (REHABILITACE) V SUŠICKÉ NEMOCNICI, ANEB CO JE DOBRÉ VĚDĚT

 

Nemocnice Sušice, první a zatím jediné zdravotnické zařízení akutní péče v Plzeňském kraji, které získalo certifikát kvality a bezpečí, zabezpečuje akutní péči v oborech chirurgie, interna, dětské a gynekologické oddělení, intenzivní péče a rovněž i péči o pacienty na dvou odděleních lůžek následné péče – LNP. Na těchto odděleních se dostává pacientům lékařské, ošetřovatelské i fyzioterapeutické (rehabilitační) péče. Na oddělení LNP jsou umísťováni pacienti z akutních lůžek samotné nemocnice i z jiných zdravotnických zařízení, k doléčení po ortopedických operacích – např. po totální endoprotéze kyčelního nebo kolenního kloubu, nebo po operaci kolenních vazů. O pacienty na lůžkách následné péče se stará tým složený z lékařů, zdravotních sester, ošetřovatelek, fyzioterapeutů, ergoterapeuta a sociální sestry.

 

rhb1

 

Čekáte-li na operaci kyčelního nebo kolenního kloubu, je velmi žádoucí ještě před operací navštívit rehabilitaci. Domluvte se s vaším ošetřujícím lékařem – ortopedem, aby vás tam poslal na nácvik chůze s ortopedickou pomůckou, např. s podpažními berlemi nebo francouzskými holemi. Již před vlastní operací se díky tomu naučíte základní cvičení, zkontrolují se správné rozměry ortopedických pomůcek atd.

 

Jak vlastně vypadá taková rehabilitace? Fyzioterapie probíhá s pacienty individuálně, podle toho, co mají indikováno, např. kondiční cvičení, nácvik vertikalizace, nácvik lokomoce s ortopedickými pomůckami – chodítka, berle, hole. U pacientů po operacích na dolních končetinách se od prvních dnů používá ke cvičení motodlaha ARTROMOT, která je výbornou pomůckou pro trénink pasivní hybnosti operované končetiny. Toto cvičení se provádí 1-2x denně. K dispozici jsou také dva MOTOmedy, což je vlastně rotoped pro ležící pacienty.

 

rhb 2  rhb 3

 

Hospitalizovaným pacientům se dostává také ergoterapeutické péče, která přispívá ke zlepšování soběstačnosti a sebeobsluhy – nácvik všedních denních činností, aktivizační činnosti, správné používání lokomočních pomůcek – a to buď formou individuální, nebo skupinové ergoterapie. Všechny tyto rehabilitační úkony napomáhají k další stabilizaci zdravotního stavu, zvyšují fyzickou kondici a tím rovněž pomáhají pacientům k návratu do běžného života po propuštění.

 

V roce 2015 plánuje nemocnice Sušice další zlepšení služeb. V únoru obměnila přístroj pro elektroléčbu a ultrazvukovou terapii za nový, který dokáže díky nejširšímu spektru léčebných proudů tlumit akutní a chronické bolesti pohybového aparátu, léčit poruchy svalového napětí, snižovat otoky a podporovat periferní prokrvení. Ultrazvuk využívá mechanického vlnění, které prostupuje měkkými tkáněmi do hloubky, dochází k mikromasáži a tím k uvolnění svalů a vazivové tkáně. Komfort pro pacienty zvyšuje nově zakoupená vodní lázeň pro nahřívání tepelných nosičů, které se, nejlépe před další terapií, aplikují na ošetřovanou část těla, aby ošetřovaná oblast byla důkladně prohřátá. V dalších měsících plánuje nemocnice v Sušici  rozšíření systému RedCord o další moduly, které umožní komplexnější fyzioterapeutická cvičení všech svalových skupin.

 

rhb prot
Za zmínku stojí i to, že protetickou péči zajišťuje v sušické nemocnici společnost Protetika Plzeň s.r.o., která spolupracuje se špičkovou firmou Otto Bock ČR. Hospitalizované pacienty vybavuje protetickými pomůckami, korzety, zabezpečuje celkové protézování u amputovaných pacientů a rovněž tak zabezpečuje servis pro všechny protetické pomůcky. Zároveň  zabezpečuje pro zájemce z celého okolí ortopedické vložky a ortopedickou obuv.

 

Domlouvat následnou hospitalizaci v Nemocnici Sušice po operaci v jiném zdravotnickém zařízení lze už v zařízení, kde byla operace provedena, toto zařízení pak domlouvá překlad do Nemocnice Sušice o.p.s. Můžete se obrátit  přímo na  sociální pracovnici Nemocnice Sušice o.p.s. Jaroslavu Kotálovou, na čísle 376 530 206, nebo jí kontaktovat na e-mailu: kotalova@nemocnice-susice.cz

 

– ns, red-