Letos se maškary nekoupaly

spolecna ed

foto: E. Lískovec

Tradičně se masopustní průvod vydal od Bouchalky mezi domy a domky na “Hořejšáku”, letos protáhl trasu ve směru ke škole. 

První masopustní “zastaveníčko” se ovšem odehrálo hned před samotnou Bouchalkou, kde  velebný pán (nový přírůstek do rodiny masek) sezdal novomanžele, kteří právě  hospodu dostali  jako dar. Dokonce došlo i na zjišťování, zda je nevěsta ještě počestná… Legrace a dobrá nálada vydržela  po celou dobu a přihlížející diváci se bavili stejně dobře, jako maškary samotné.

Dům od domu, od hospodáře k hospodáři, masoustní průvod nevynechal žádné stavení, ani projíždějící auta. Každému se dostalo požehnání, vyložení budoucnosti od cikánky a nestandardního (pojišťovnou nehrazeného) vyšetření od doktora. Naopak uzené, koblížky a  něco tekutého na zahřátí putovalo k maškarám. Jako symbolické rozloučení se zimou byl spálen  vánoční stromek na zahradě  u sušické místostarostky, kam  průvod zavítá pravidelně každý rok. Ledová koupel se letos nekonala…

Zakončení  masopustního veselí, opět na Bouchalce, doprovázel bujarý tanec, zpěv a hodování až do pozdních nočních hodin.

Oslava masopustu by vlastně mohla končit až v noci na dnešek, podle starých zvyků (ale důvody, proč tomu tak dnes není jistě chápeme ve smyslu současných veselých masopustních průvodů): …před Popeleční středou, kdy  ponocný zatroubil na roh a rychtář všechny vyzval k rozchodu. Na Popeleční středu se naposledy konzumovaly mastné rohlíky s kávou nebo mlékem, dopoledne ještě byla povolena kořalka. Oběd však už byl přísně postní. 

 

masopust mach 3

 

 

 

masopust mach 4

 

foto: V. Mach

{gallery}susice/2015/02_unor/masopust_susice_kopieweb/{/gallery}