policie

Střelba v U. Brodě – pravda vs. spekulace

Policie varuje “Upusťte od zveřejňování nepravd a spekulací!”

 

Policii došla trpělivost s médii. A zveřejnila podrobné informace o útoku šíleného střelce v Uherském Brodu. Otázky a odpovědi k celému případu.

Důrazně žádáme sdělovací prostředky, aby upustily od nevhodných a lživých spekulací a poskytování mediálního prostoru pro vyjádření „anonymních“ odborníků či svědků. Jejich mediální výpovědi se od sebe diametrálně odlišují, a navíc jsou rozdílné i od reálných informací, které má k dispozici Policie ČR a které vyplývají z dosavadního vyšetřování.

Policie je však limitována zákonnými možnostmi a v tuto chvíli – ve fázi prověřování – nemůže na základě trestního zákoníku uvolňovat všechny zjištěné skutečnosti.
Spekulace a tendenčně sestříhané reportáže (především pak uváděné v pořadu Krimi zprávy TV Prima) se nezakládají na pravdě a křiví skutečný stav věci.

Tiskové oddělení Policejního prezidia ČR a Krajského ředitelství policie Zlínského kraje zodpovídají na desítky dotazů sdělovacích prostředků i samotných občanů denně. Z časových ani personálních důvodů nemůžeme zodpovědět během krátké doby veškerou korespondenci. Souhrn informací, které v tuto chvíli můžeme odkrýt, a jsou potvrzené, je uveden v následujícím prohlášení a v následujícím souboru otázek a odpovědí:

 

Celý text © 2015 Policie ČR, vydaný 28. února 2015, Oddělením tisku a prevence Krajského

ředitelství policie Zlínského kraje NAJDETE ZDE