s

Kauza zneužití ROP znovu před soud

  s   Pražský městský soud se bude muset znovu zabývat kauzou údajného zneužití evropských dotací, v které figuruje bývalý šéf Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiří Trnka a jeho kolega Martin Půlpytel. V minulosti byli oba zproštěni obžaloby, ale případ vrátil k novému projednání pražský vrchní soud. Upozornila na to Česká televize, jejíž informace ČTK potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci. Podle spisu zvýhodňovali některé projekty. Škoda byla vyčíslena na více než 300 milionů korun.

     

     Obžaloba se týká druhé a třetí výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad vyhlášených v roce 2008, v nichž mělo být rozděleno přes 3,2 a 3,1 miliardy korun. Velkou část z peněz přitom tvořily evropské dotace, zbylé peníze pocházely ze státního rozpočtu nebo jej financovaly Plzeňský a Jihočeský kraj.

     

         Dvojice podle obžaloby svým jednáním způsobila škodu nejméně 70 milionů a 243 milionů korun. Trnka podle spisu vnitřním předpisem povolil, aby bylo možné obcházet informační systém určený pro hodnocení projektů. Na základě pokynů Trnky a Půlpytla prý museli pracovníci úřadu vkládat bodové hodnocení projektů do paralelně vedeného neoficiálního informačního systému, z něhož bylo možné získat přehled o pořadí projektů. Oba pak prý u zhruba 30 projektů neoprávněně bodové hodnocení změnili. Upravené výsledky následně vložili do oficiální databáze. Byli proto podezřelí ze zneužívání pravomoci, pletich při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování finančních zájmů Evropských společenství. V kauze figuruje také Trnkova podřízená Klára Böhmová, která se nyní jmenuje Šťastná.

   

          Podle loňského verdiktu pražského městského soudu není skutek popsaný v obžalobě trestným činem a nejde o korupční kauzu, ve které by se někdo nezákonně obohatil, a také údajně nevznikla škoda. Proti rozsudku se však odvolala žalobkyně. Rozsudek pak pražský vrchní soud zrušil.

     Trnka s Půlpytlem figurovali v další obdobné kauze zneužití pravomoci v souvislosti s evropskými dotacemi. Týkala se Trnka se páté výzvy Regionálního operačního programu Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Trnka koncem loňského června dostal pravomocně tříletou podmínku, Půlpytel byl obžaloby zproštěn.

Oč běží v kauze ROP? 

Již v roce 2008 zhruba padesátka jihočeských starostů napadla peticí systém přidělování dotací pro údajné machinace.V listopadu 2009 policejní Útvar odhalování korupce a finanční kriminality SKPV informoval vedení Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad a Ministerstvo financí ČR o závažných nesrovnalostech v procesu hodnocení projektů.Koncem roku 2009 zahájil Útvar odhalování korupce a finanční kriminality SKPV prověřování na Úřadě regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad − policie si na úřadě vyžádala některé dokumenty a některé osobní počítače a prověřovala také několik firem zabývající se přípravou žádostí o peníze z Bruselu Ministerstvo financí proto v únoru 2010 doporučilo zastavit proces uzavírání smluv s úspěšnými žadateli a udělat nové hodnocení a výběr projektů 5. výzvy a následujících výzev.

Dne 15. března 2010 policie obvinila JUDr. Jiřího Trnku, ředitele Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, a Martina Půlpytla, vedoucího územního odboru implementace programu České Budějovice téhož úřadu, z několika trestných činů spáchaných ve spolupachatelství, a to ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a poškozování zájmů Evropských společenství.Trestných činů se podle policie dopustili ve stádiu pokusu, bylo zahájeno jejich stíhání. Jiří Trnka byl následně 17. března vzat do vyšetřovací vazby, z níž byl propuštěn 1. června 2010. Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad v květnu 2010 zrušil své usnesení z listopadu 2009, kterým schválil podpořit všech 177 úspěšných žádostí, a rozhodl, že nechá všech 630 přihlášených projektů do konce září znovu posoudit (po přehodnocení získalo dotaci 140 projektů – Ze 70 % byly schváleny stejné projekty).Po dobu vyšetřovací vazby setrvával Jiří Trnka ve funkci ředitele Úřadu, neboť jej podržela jihočeská ODS.Až 21. června 2010 se Trnka dohodl na své rezignaci s dosavadní předsedkyní Regionální rady a plzeňskou hejtmankou Miladou Emmerovou (ČSSD), která jeho rezignaci požadovala několik týdnů.

Dne 9. března 2011, tedy zhruba měsíc před očekávaným předáním případu Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, Jiří Trnka obvinil Petra Podholu, bývalého tajemníka jihočeského hejtmana, z ovlivňování při rozdělování peněz jednotlivým projektům, což Trnka dokládá dva roky starou nahrávkou rozhovoru mezi ním a Podholou, kterou má deník MF Dnes.

Vrchní státní zastupitelství v Praze podalo 29. září 2011 na Jiřího Trnku a Martina Půlpytla obžalobu pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci úřední osoby, pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži a poškozování finančních zájmů Evropského společenství, nesprávným použitím finančních prostředků měli způsobit škodu dosahující 3,3 miliardy korun. V případě odsouzení oběma obviněným hrozíl trest vězení až na 12 let.

V července 2012 Městský soud v Praze Trnku a Půlpytla zprostil obžaloby, ale tento rozsudek zrušil Vrchní soud. V září 2013 pražský městský soud uložil Jiřímu Trnkovi a Martinu Půlpytlovi tříleté podmíněné tresty za machinace s evropskými penězi a zakázal jim pracovat s dotacemi.

 

zdroj . ČTK, http://cs.wikipedia.org