Příběh cudrovických kapliček

Příběh cudrovických kapliček

 

            Vypravíte-li se z Volar směrem na Mlynářovice, nemůžete na kroutící se silničce minout v zatáčce červeně natřený dřevěný kříž. Jediná památka, která zbyla z obce Cudrovice a z jejího kostela Korunování Panny Marie. Vesničku i kostel vzaly s sebou neblahé časy poválečné. Jen kříž připomíná místa, o kterých píše P. František Hobizal ve své knížce Schreinerské kořeny.

            Po někdejších obyvatelích však zůstaly ještě dvě památky, a to dvě polozbořené kapličky, jedna u nynější silnice a druhá při polní cestě směrem na Plešivec. Obě kapličky, zdánlivě odsouzené k pomalému zániku byly péčí MÚ Volary opraveny a čekaly na obrazovou výzdobu. Jaké však bylo zasvěcení kapliček? Ani P. Hobizal se ve své knize nezmiňuje o tom, zda se kolemjdoucí modlili k svatému Janu Nepomuckému nebo svatému Jakubu, patronu cest a pocestných. V jedné z kapliček byly zavěšeny dva barvotiskové obrázky – Nejsvětějšího Srdce Ježíše Krista a Panny Marie.

 

 

 

 

            O tématu obrazů bylo tak rozhodnuto, jejich rozměr a formát určily výklenky kaplí. Technologii malby pak otevřený prostor, nechráněný proti zimnímu i letnímu nečasu. Zastavte se na chvíli v místech někdejší vsi, nad kterou bdí mohutný Schreiner – Bobík a rozhlédněte se po kraji, kterému žehnají dvě planoucí srdce plná bolesti a lásky.

 

Mirka Fridrichová Kunešová

 

 {gallery}vimperk/2015/brezen/cudrovice{/gallery}