Jak se rodí koncert

Jak se rodí koncert Šumava na nohou.

 

 

 

 

Je nás pět. Loni byli ještě čtyři, ale pak jsem se potkala s kamarádem z dětství, Radkem Harazimem. Po několika hodinách, kdy jsme střídavě povídali a lyžovali, se ukázalo, že se ostatních ve spolku Šumava na nohou zeptáme, jestli by nechtěli, aby nás bylo ve spolku pět. Radek Harazim, Monika Kotherová, Jana Kůsová a Zdeněk Kuncl, kteří loni spolek Šumava na nohou založili, tak mezi sebe přijali i mne. Náš cíl je od počátku jasně definovaný. Chceme uspořádat benefiční koncert, na kterém vystoupí nějaký známý český zpěvák nebo zpěvačka a výtěžek z tohoto koncertu věnujeme na zakoupení věcí pro lidi s třetím a čtvrtým stupněm tělesného postižení, kteří bydlí ve Vimperku nebo v jeho okolí. Na místě jsou otázky, kdo jsou lidé, kterým chceme pomoci. Jak jsme postoupili s přípravou koncertu samotného a proč to vlastně děláme.

 

Lidé se zmíněnými stupni postižení jsou buď nepohybliví a nebo se sami pohybují jen velmi stěží. Jsou téměř úplně odkázáni na pomoc svých blízkých, s nimiž žijí. Ti, kterým chceme pomoci, jsou všichni mladí lidé. Nyní jsme v kontaktu se několika rodinami, s nimiž dojednáváme konkrétní formu pomoci. Tyto rodiny jsme nijak nevybírali, ale spojili jsme se vimperskými rodinami, v nichž postižené děti žijí a ony nám doporučili další, kterým by bylo na místě pomoci. Nyní se s nimi setkáváme a zjišťujeme, co vlastně chtějí a potřebují. Nebudeme těmto rodinám předávat finanční dary, ale na příklad různé pomůcky, zdravotní materiál nebo pobyty v lázních. Naše podpora dětí v těchto rodinách musí být zcela adresná a to z toho důvodu, že veškeré vstupné na koncert bude vybíráno formou veřejné sbírky. Musí být tedy dopředu zcela konkrétně řečeno, pro koho vybíráme a na co. Na druhou stranu chceme respektovat soukromí rodin a dětí, kterým pomůžeme, a proto můžeme zveřejňovat informace o nich jen do té míry, se kterou budou oni souhlasit. Údaje o nich budou poskytnuty úřadům Jihočeského kraje, u kterých budeme sbírku před jejím vyhlášením registrovat, vedení města Vimperk a do jisté míry i sponzorům koncertu. Finanční náklady i celková výše vybraných prostředků budou zveřejněny.

 

Koncert samotný se bude konat buď na letním kině ve Vimperku nebo v sále Cihelny. Dosud jsme s vedením města jednali o těchto dvou možnostech jako o suché a mokré variantě. V průběhu jednání se ukázalo, že si musíme s radními a zastupiteli vyjasnit mnoho otázek, které kolem celé akce vyvstaly. První zastupitelstvo, na kterém Monika Kotherová a Jana Kůsová celou naši myšlenku představily, se konalo 8. 12. 2014. Na dalším zasedání zastupitelstva, 26. 1. 2015, jsme zastupitelstvo žádali o celkový příspěvek na tento koncert ve výši 145.000 Kč s tím, že město Vimperk by bylo hlavním partnerem celé akce. Podle zákona mohou spolky žádat v komisích a v radě příspěvky do výše 50.000 Kč a v zastupitelstvu o každou částku, která tento limit převyšuje. Nakonec schválila kulturní komise a rada města pro Šumavu na nohou příspěvek ve výši 30.000 Kč a to tak, že rada přispěla 10.000 Kč a kulturní komise 20.000 Kč. Poslední zasedání rady města o svém příspěvku rozhodlo 2. 3. 2015. Jsme radě i kulturní komisi vděční, že se rozhodly akci podpořit. Vzhledem k délce jednání není jisté, jestli se nám podaří uspořádat koncert v létě, jak jsme původně plánovali, nebo až na začátku podzimu. Rozhodnutí ohledně termínu padne do konce března. Je tedy možné, že nakonec nebudeme s ohledem na návštěvníky volit mezi suchou a mokrou, ale mezi teplou a studenou variantou.

 

Vyjednávání s představiteli města máme z velké části za sebou a hledáme cestu, jak si rozumět. Chceme společně se zastupiteli města, jeho obyvateli a se svými přáteli dokázat něco skutečně pozoruhodného – uspořádat kulturní akci bez ohledu na svůj zisk, s umělci, kteří zde ještě nevystupovali, a přitom nezapomínat, že někdo se na náš koncert nepodívá prostě proto, že nemůže a nikdy ani moct nebude. Proto bychom byli velice rádi, aby se z této akce stala vimperská tradice, která přitáhne do města lidi z celé Šumavy a ukáže nám všem, že pomáhat druhým může být zábava. Pro nás, kteří projekt připravujeme, je důležité vědět, že pouze nepomáháme několika lidem, ale i našemu městu. Chceme, aby Vimperk získal pověst města, do kterého stojí za to přijet. Přejeme si také, aby v něm byl jednou za rok koncert, na který budou chtít jít starší i mladší lidé. Náš koncert nás má všechny bavit a přitom nás nenechat zapomenout, že společně můžeme i pomáhat.

 

V příští zprávách chceme představit plánované financování projektu a jeho sponzory. Budeme-li mít souhlas, představíme i jednotlivé lidi, které budeme podporovat.

 

Za Šumava na nohou z.s.

 

Věra Vávrová ml., spolu s Radkem Harazimem, Monikou Kotherovou, Janou Kůsovou a Zdeňkem Kunclem

www.sumavananohou.cz