Přivítejte jaro s čerty – DNES!

kt fcb

 

Keltský telegraf  21. března 2015

 

Vážení přátelé Keltského telegrafu, milé čertice a čerti,již šestým rokem společně organizujeme výjimečnou událost, nazvanou Keltský telegraf.
Loňský jubilejní pátý ročník potvrdil jeho rostoucí popularitu a neodmyslitelné místo v kalendáři akcí spojených s příchodem jara. Řady tzv. čertů i míst se opět rozrostly na víc jak dvě stovky. V průběhu roku se začala objevovat nová stanoviště, a tak bude zajímavé sledovat, co přinese telegraf letošní a kolik stanovišť se jej zúčastní.
 
Připomeňme, že Keltský telegraf se koná vždy v první jarní sobotu. Tedy v období jarní rovnodennosti. Je to okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana, což v roce 2015 vychází na 20. března ve 23:46 hodin.Naši předkové vítali přibývající sluneční svit, návrat světla do krajiny i výhled konečně teplých dnů s velkou naději. A bez naděje není života. Proto tuto událost provázely rituály a tajemné obřady, které jsou dnes často spojovány především s Kelty. Jedná se patrně o tradice mnohem starší než keltská kultura samotná.V rámci Keltského telegrafu se 21. března večer rozeběhnou rituály a oslavy příchodu jara na řadě kopců, které se do něj přihlásí. Všechna stanoviště vyšlou do krajiny symbolický světelný signál, který se bude šířit českou, moravskou, slezskou a věřme i slovenskou krajinou po několika trasách. Propojí se tak tisíce lidí. Tam, kde to s ohledem na bezpečnost a krajinu půjde, se rozhoří i ohně. Jak se do Keltského telegrafu zapojit? Stačí mít chuť strávit magický večer někde na kopci, přihlásit na již existujícím stanovišti, zaregistrovat nové, nebo se k někomu na jeho stanovišti přidat. Vše prostřednictvím webových stránek www.keltskytelegraf.cz.
-vh, kt-
 
Aktuálně je do letošního elegrafu přihášeno 222 stanovišť!

 

Letos bude zahájen Keltský telegraf současně ze dvou míst – na Moravě z Velké Javořiny a v Čechách ze stanoviště Bílý kámen u Velkých Popovic. Důvodem je velké množství stanovišť kolem Prahy a v západních a severních Čechách, takže by tam čerti na svůj signál museli čekat hodně dlouho.

 


> MAPA STANOVIŠŤ ZDE <

 

Orientační časy ‘rozsvícení’ některých nejbližších stanovišť:

 

Helfenburk – 20:08 hod.

Skočický hrad – 20:07 hod.

Věnec – 20:10 hod.

Rozhledna na Mářském vrchu – 20:12 hod.

Javorník – 20:03 hod.

Šibeniční vrch K. Hory – 20:16 hod.

Sedlo u Sušice – 20:18 hod.

 Homolka (u Mokrosuk) – 20:20 hod.

Svatobor – ?

Boubín – 20:14 hod

Libín – 20:14 hod.

Volary – ?

Radošovice – 20:18 hod.

Chvalšiny – 20:26 hod.

Kleť u Č. Krumlova – 20:20 hod.

Brčálník – ?

Horní Sosnovec – 20:22 hod.

Kraví Hora 20:32 hod.

 

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec. V Evropě a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze. Jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život. Pro účastníky Keltského telegrafu je to jedinečná příležitost zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny.

 

ČERTI A ČERTICE ZE SEDLA VÁS ZVOU:

 

” Na stanovišti na Sedle čerti a čertice odpalují ve 20.18 hodin. Pokud i vy máte zájem oslavit s námi příchod jara,  přijďte! Budeme ses cházet  zhruba kolem 17. hodiny  v Albrechticích na parkovišti, po výstupu na vrchol rozděláme oheň, opečeme si  dobroty (nezapomeňte s sebou), zapijeme meltou, čajem (případně jinými  nápoji), určitě nebude chybtě rituál k přivítání jara  a  světelný signál vyšleme letos  téměř “ohňostrojně” ! 

 

– red, dp, zdroj: keltskytelegraf.cz –